3 maart 2018 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Ajax, zondag 4 maart, 14:30 uur

Vitesse mag deze zondagmiddag laten zien dat het bezoek van de nummer twee op de ranglijst het beste in het elftal naar boven haalt.
Tim Matavž heeft zijn schorsing eindelijk uitgezeten en keert terug in de spits, Luc Castaignos mag dus weer plaatsnemen op de bank. In de vier duels van Matavž afwezigheid werden acht punten verloren, nota bene tegen ploegen die zonder uitzondering onder Vitesse op de ranglijst staan. Hopelijk kan de aanvaller snel zijn waarde voor de ploeg bewijzen, te beginnen tegen Ajax.

Thulani Serero is weer inzetbaar na knieklachten die hem tegen VVV nog op de bank hielden. Er is daarnaast wel nog enige twijfel over de fitheid van Linssen en Faye, waarvoor geldt dat respectievelijk Foor en Karavaev de aangewezen vervangers zijn. Navarone Foor zal naar verwachting sowieso in de basis starten, op het middenveld als Linssen toch beschikbaar is. Kara zou voor het eerst op de linker kant in actie komen en hij maakt hierbij dan zijn debuut in de basis.

Alexander Büttner verblijft ondertussen nog altijd bij de beloften, maar met een aangekondigd gesprek met de trainer zou het kunnen dat hij binnenkort weer terugkeert bij de A-selectie.
De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dus uit: Pasveer, Dabo, Kashia, Miazga, Karavaev (Faye), Serero, Mount, Foor (Bruns), Beerens, Matavž en Linssen (Foor).
Omdat het deze week vijf jaar geleden was dat Theo Bos is overleden zal er bij de wedstrijd stilgestaan worden bij ‘Mister Vitesse’.
 
Het seizoen van Ajax
Ajax kwam vrij stroef uit de startblokken met de uitschakeling in de voorronden van de Champions League en Europa League, in de competitie ging het eerste duel uit bij Heracles verloren. Daarna leken de Amsterdammers zich te herpakken en wonnen ze alle competitiewedstrijden, met uitzondering van duels tegen ADO, Utrecht, Twente én Vitesse. In de beker was het ook één van deze vier, namelijk FC Twente, dat een onneembare horde werd. De duels tegen onder andere PSV, AZ en Feyenoord werden tot nu toe dus wel allemaal gewonnen, maar dat is voorlopig niet goed genoeg om de koppositie te pakken. Ook de trainerswissel die in de winterstop werd doorgevoerd, Erik ten Hag verving Marcel Keizer, lijkt de prestaties vooralsnog niet verbeterd te hebben.

Na 25 speelronden staat Ajax met 58 punten op de tweede plaats, zeven punten onder PSV en vijf punten boven AZ. Het doelsaldo is het beste uit de competitie met +45 (66 voor, 21 tegen), al volgt PSV wel op een nog overbrugbare afstand (+42). De ploeg hield tienmaal de nul en kwam zelf slechts tweemaal niet tot scoren.

De statistieken van Ajax thuis en uit ontlopen elkaar niet veel, zo werden in 13 thuiswedstrijden 31 punten behaald en leverden 12 uitduels 27 punten op.
Buiten Amsterdam werd er driemaal gelijkgespeeld (tegen ADO, Twente en Utrecht) en eenmaal verloren (Heracles, 2-1). De overige acht uitduels werden gewonnen, waarbij de 0-8 bij NAC Breda half november het meest in het oog springt.

Met de winst eerder in het speelweekend van PSV en AZ wordt de druk op de wedstrijd tegen Vitesse alvast weer opgevoerd. Gaat Ajax wederom punten verspelen tegen de Arnhemmers?
In de ploeg van Erik ten Hag is Klaas-Jan Huntelaar de topscorer met tien competitiedoelpunten. Drie spelers volgen op de voet met negen treffers, namelijk Donny van de Beek, Lasse Schöne en David Neres. Daarnaast vonden Ziyech en Kluivert elk zesmaal het net.
 
Vitesse thuis tegen Ajax
Het eerste officiële thuisduel tegen Ajax dateert van 1907 in het nationale bekertoernooi. Vitesse won met 2-0 waarbij het eerste doelpunt werd gemaakt door Rein van Pallandt, de man die mede verantwoordelijk was voor de huidige clubkleuren van Vitesse.

Door de aanvankelijke opsplitsing van de competitie in regio’s zou het eerste competitieduel thuis tegen Ajax pas in maart 1951 plaatsvinden. Dit duel had een 0-0 gelijkspel als resultaat, in de Eerste klasse B. Twee latere thuisduels in de jaren 50 leverden ook gelijke spelen op, respectievelijk in de Eerste klasse en de Hoofdklasse.

Vanaf december 1971 speelden de ploegen 32 Eredivisie-duels in Nieuw Monnikenhuize en later in GelreDome. De resultaten van deze thuiswedstrijden zijn net niet in balans, met een voordeel voor de bezoekers. Vitesse won 10 keer, Ajax 14 keer en 8 keer was er een gelijkspel. Opvallend is dat Vitesse pas voor het eerst won in 1996, maar dat sindsdien het duel exact in evenwicht is met tien overwinningen voor beide ploegen en slechts twee puntendelingen.

De grootste overwinning werd geboekt in februari 2009 onder trainer Theo Bos. Het werd 4-1 met doelpunten van Lasse Nilsson (2x), Dalibor Stevanovic en Ricky van Wolfswinkel voor Vitesse, Suarez scoorde voor de bezoekers.

Vorig seizoen werd dit thuisduel met 0-1 verloren, waarbij het doelpunt werd gemaakt door Davy Klaassen die inmiddels bij Everton onder contract staat.
De uitwedstrijd uit het huidige seizoen werd met 1-2 gewonnen met doelpunten van Kashia en Rashica in de eerste helft, Nick Viergever bepaalde de eindstand kort voor het laatste fluitsignaal.
Uit de huidige selectie hebben naast Kashia ook Beerens, Bruns, Büttner, Castaignos, Foor, Linssen en Matavž al eerder tegen Ajax gescoord, al deden zij dat met uitzondering van Büttner nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Arnold Kruiswijk door rugklachten en is Alexander Büttner nog steeds disciplinair gestraft. Er is onzekerheid over de beschikbaarheid van Bryan Linssen en Lassana Faye.
Bij Ajax ontbreken in elk geval Klaas-Jan Huntelaar en Frenkie de Jong in de wedstrijdselectie door blessures.
 
Vitesse – Ajax, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 32 wedstrijden: 10x winst, 8x gelijkspel, 14x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 1x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 1-0.
* Grootste overwinning: seizoen 2008/’09, 4-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2013/’14, 1-1.
* Gelijkspel: 2x 0-0, 3x 1-1, 3x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 0-1.
* Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 1-5.
* Eerste editie: 12 december 1971, 1-3.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,47.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,72.
 
Zondag 4 maart, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Ajax, de 26e speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.
Scheidsrechter: Björn Kuipers. Assistent-scheidsrechters: Van Roekel en Zeinstra. Vierde official: Ruperti.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: