1 september 2018 In de media

Voorbeschouwing Vitesse vs Ajax, zondag 2 september, 14:30 uur

Na een paar onrustige dagen op de transfermarkt en voorafgaand aan een onderbreking voor interlandvoetbal, treedt Vitesse op zondag aan tegen één van de twee Nederlandse Champions League deelnemers.
In de laatste dagen van de transferperiode vertrokken er twee spelers bij Vitesse en werd er als vervanging één nieuwe speler aan de selectie toegevoegd.
Jeroen Houwen vertrok op huurbasis naar Telstar. De jonge doelman bracht Vitesse eind vorig seizoen nog naar Europees voetbal, maar in dit seizoen moest hij Eduardo en Pasveer voor zich dulden. Houwen krijgt nu een seizoen de tijd om zich te ontwikkelen in de Eerste divisie, daarna staat hij nog tot 2021 onder contract bij het Geel-zwart.

De talentvolle vleugelaanvaller Mitchell van Bergen tekende vrijdag een vierjarig contract bij SC Heerenveen. Hij verliet Arnhem na drie seizoenen zonder echt te zijn doorgebroken, maar voor een speler van slechts 19 jaar oud is dat geen schande. Het is jammer om hem definitief te zien vertrekken in plaats van bijvoorbeeld een verhuurconstructie, maar Vitesse koos in dit geval voor een transfersom (van naar verluidt een half miljoen euro).
Nog vlak voor de deadline werd vrijdag een derde speler van Chelsea gehuurd: Charly Musonda jr. De Belgische speler van 21 jaar komt uit als aanvallende middenvelder, op 10 of op de vleugel. Hij sluit na interlandvoetbal met Jong België aan bij de selectie en is dan in principe tegen PEC Zwolle inzetbaar.

Het is Faye en Bruns dus niet meer gelukt om te vertrekken, voor deze spelers lijkt alleen een reserverol weggelegd dit seizoen, maar wie weet hoe het loopt.

Op het middenveld en in de aanval lijkt Vitesse een sterk elftal te hebben dit seizoen, met zware concurrentie op de meeste posities. Alleen Linssen en Matavž lijken op dit moment zeker van een basisplaats, voor de overige posities en invalbeurten zullen Bero, Serero, Foor, Beerens, Ødegaard, Darfalou, Gong, Musonda, Bruns en Ali moeten strijden.

Op doel is Eduardo voorlopig de onbetwiste nummer 1 met Pasveer als directe concurrent. Met het vertrek van Houwen heeft de trainer nog Bilal Bayazit en Stef Brummel uit Jong Vitesseachter de hand.
Op de backs hebben Karavaev en Büttner voorlopig de voorkeur, met Clark, Karami en Faye als reserves. Centraal achterin zijn Van der Werff en Clarke-Salter de vaste namen, met eigenlijk alleen Danilho Doekhi op de bank nu Thelander en Kruiswijk langdurig geblesseerd zijn. Verder zal er voor reserve-verdedigers bij de beloften gekeken moeten worden, daar werd de selectie deze week nog versterkt met de teruggekeerde Joeri Potjes (cv) en Mats Grotenbreg (back).

Hilary Gong is zo goed als hersteld van zijn knieblessure, maar hij sluit pas weer bij de wedstrijdselectie aan na de interlandperiode. Daarnaast ontbreken dit weekend ook Mukhtar Ali (enkel), Rasmus Thelander (gebroken enkel) en Arnold Kruiswijk (rug).

Vermoedelijk blijft de opstelling van Vitesse ongewijzigd en bestaat deze dus uit: Eduardo, Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Büttner, Serero, Bero, Foor, Beerens, Matavž en Linssen.
 
De seizoenstart van Ajax
Ajax begon het seizoen op 25 juli met de tweede kwalificatieronde van de Champions League tegen Sturm Graz. Thuis werd met 2-0 gewonnen, uit in Graz met 1-3. Vervolgens werd in de derde kwalificatieronde Standard Luik getroffen. De uitwedstrijd in Luik verliep aanvankelijk voorspoedig met een 0-2 voorsprong, maar in de laatste 25 minuten werd de overwinning uit handen gegeven en kwamen de Belgen terug tot 2-2.

Vier dagen na de wedstrijd in België werd thuis de competitie afgetrapt tegen Heracles Almelo. Een eenvoudige overwinning werd voorspeld voor de ploeg die door de meeste analisten al als de kampioen van 2019 werd aangeduid, maar het zou toch even anders verlopen. Tot de 84e minuut werd er niet gescoord, en toen waren het de bezoekers uit Almelo die het net wisten te vinden. Ajax maakte kort voor tijd nog gelijk, maar het eerste puntverlies was een feit.

In de return thuis tegen Standard Luik werd orde op zaken gesteld: na 46 minuten stond een 3-0 voorsprong op het scorebord en dat werd niet meer weggegeven. Zo werd de laatste voorronde voor de groepsfase van de Champions League bereikt tegen Dynamo Kiev.

Voorafgaand aan de wedstrijden tegen Dynamo werd een uitwedstrijd tegen VVV-Venlo gespeeld en een thuiswedstrijd tegen FC Emmen. De wedstrijd in Venlo werd kort voor tijd met 0-1 door een strafschop in het voordeel van Ajax beslist, thuis tegen Emmen werd een eenvoudige 5-0 overwinning geboekt.

De eerste wedstrijd tegen Dynamo Kiev werd thuis met 3-1 gewonnen, waarbij alle doelpunten in de eerste helft vielen. In de return maakte Ajax duidelijk dat het een plaats in de groepsfase verdiende, en het doelpuntloze gelijkspel was meer dan voldoende om deze groepsfase te behalen.

De Amsterdammers gaven deze zomer meer dan 40 miljoen euro uit aan nieuwe spelers, aan Boureima Hassane Bandé, Daley Blind, Zakaria Labyad, Perr Schuurs en Dušan Tadić om precies te zijn. Met deze investering in de selectie wil de club na vier seizoenen op rij tweede te zijn geworden weer eens kampioen worden. Dit weekend zullen ze dan eerst een resultaat moeten proberen te halen bij angstgegner Vitesse.
Topscorers van de ploeg van Erik ten Hag in de competitie zijn Klaas-Jan Huntelaar en Dušan Tadić met elk twee goals. Europees waren Huntelaar (4x), Tadić (3x) en Hakim Ziyech (2x) tot nu toe het meest trefzeker.
 
Vitesse thuis tegen Ajax
Het eerste officiële thuisduel tegen Ajax dateert van 1907 in het nationale bekertoernooi. Vitesse won met 2-0 waarbij het eerste doelpunt werd gemaakt door Rein van Pallandt, de man die mede verantwoordelijk was voor de huidige clubkleuren van Vitesse.

Doordat de competities in de eerste helft van de 20e eeuw waren opgesplitst in regio’s zou het tot maart 1951 duren voordat de ploegen elkaar voor een eerste competitieduel in Arnhem zouden treffen. Deze wedstrijd in de Eerste klasse B had een 0-0 gelijkspel als resultaat. De twee latere thuisduels in de jaren 50 leverden ook gelijke spelen op, respectievelijk in de Eerste klasse en de Hoofdklasse.

Vanaf december 1971 speelden de ploegen 33 Eredivisie-duels in Arnhem, twaalf duels in Nieuw Monnikenhuize en daarna 21 duels in GelreDome. De resultaten van deze thuiswedstrijden zijn net niet in balans, met een voordeel voor de bezoekers. Vitesse won 11 keer, Ajax 14 keer en 8 keer was er een gelijkspel. Gemiddeld vielen er 3,25 doelpunten, slechts tweemaal bleef het duel doelpuntloos.

Opvallend is dat Vitesse pas voor het eerst won in 1996, maar dat het duel sindsdien wel zo goed als in evenwicht is. In GelreDome heeft Vitesse een klein voordeel op de bezoekers met tien overwinningen tegen negen nederlagen, daarnaast waren er twee puntendelingen.

De grootste overwinning werd geboekt in februari 2009 onder trainer Theo Bos. Het werd 4-1 met doelpunten van Lasse Nilsson (2x), Dalibor Stevanovic en Ricky van Wolfswinkel voor Vitesse, Suarez scoorde voor de bezoekers.

Vorig seizoen werd dit thuisduel met 3-2 gewonnen. Na een kwartier was het Navarone Foor die de score opende en na een klein uur maakte Bryan Linssen de 2-0. In het laatste half uur was Linssen nogmaals trefzeker, namens de bezoekers scoorden Mateo Cassierra en Siem de Jong. De beide doelpuntenmakers van Ajax zijn op dit moment verhuurd en zullen dit weekend dus niet in Arnhem in actie komen.

Uit de huidige selectie hebben naast Foor en Linssen ook Beerens, Bruns, Büttner, Ødegaard en Matavž al eerder tegen Ajax gescoord, al deden zij dat met uitzondering van Büttner nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken door blessures Hilary Gong (knie), Mukhtar Ali (enkel), Arnold Kruiswijk (rug) en Rasmus Thelander (enkel).
Bij Ajax zijn Kasper Dolberg, Daley Sinkgraven, Joël Veltman, Boureima Hassane Bandé en Václav Černý niet beschikbaar door blessures.
 
Vitesse – Ajax, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 33 wedstrijden: 11x winst, 8x gelijkspel, 14x verlies.
* In GelreDome: 10x winst, 2x gelijkspel, 9x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 1x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 3-2.
* Grootste overwinning: seizoen 2008/’09, 4-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2013/’14, 1-1.
* Gelijkspel: 2x 0-0, 3x 1-1, 3x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 0-1.
* Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 1-5.
* Eerste editie: 12 december 1971, 1-3.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,53.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,72.
 
Zondag 2 september, 14:30 uur, GelreDome te Arnhem, Vitesse – Ajax, de vierde speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.
Scheidsrechter: Pol van Boekel. Assistent-scheidsrechters: Richard Brondijk en Terry Hoekstra. Vierde official: Christiaan Bax. Video-assistenten: Danny Makkelie en Erwin Blank.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: