Vitesse in de media
Voorbeschouwing Roda JC Kerkrade vs Vitesse, vrijdag 20:00 uur 18/08/2017

Als koploper mag Vitesse de tweede speelronde openen met een uitwedstrijd in het uiterste zuiden van het land.

Deze week werden er geen nieuwe spelers gepresenteerd, maar er was wel het vertrek van Eloy Room naar PSV. De doelman was net aan zijn tiende seizoen bij de hoofdmacht begonnen. Het was een periode waarin er vaak de interne strijd met Piet Velthuizen was, die Eloy uiteindelijk in zijn voordeel wist te beslissen. Met name door de groei die hij in de laatste jaren liet zien zal hij gemist worden, al stond Remko Pasveer inmiddels als goede vervanger klaar onder de lat. Waarschijnlijk wordt er in de komende weken nog naar een aanvulling van de doelverdediging gezocht, toch gaf Henk Fraser aan dat hij tevreden is met de vervangers die er momenteel op de bank zitten.

Bij de laatste training ontbrak Milot Rashica door buikklachten maar de verwachting is dat hij desondanks in Kerkrade zal kunnen starten.

Naar verwachting is de basis ongewijzigd ten opzichte van het eerste competitieduel, het elftal bestaat dan dus uit: Pasveer, Dabo, Kashia, Kruiswijk, Büttner, Bruns, Serero, Foor, Rashica, Matavž en Linssen.
 
De voorbereiding en seizoensstart van Roda JC Kerkrade
Roda begon de voorbereiding op het seizoen met twee oefenwedstrijden tegen amateurs die relatief eenvoudig gewonnen werden. Zo werd het tegen RKTSV liefst 14-0 en was de ploeg uit Kerkrade ook met 3-1 te sterk tegen Groene Ster. Daarna volgden twee duels met meer weerstand maar ook deze werden winnend afgesloten: tegen FC Eindhoven werd het 3-2 en tegen Lierse SK 1-0.

De eerste competitiewedstrijd werd afgelopen weekend met 4-2 verloren uit bij PEC Zwolle. Roda had in de eerste helft wellicht meer kunnen behalen dan 1-1, maar na de thee was PEC uiteindelijk toch een stuk sterker. Trainer Robert Molenaar zag dat de van Feyenoord gehuurde Simon Gustafson beide Roda-doelpunten voor zijn rekening nam.
 
Vitesse uit tegen Roda JC Kerkrade
In totaal speelden Vitesse en Roda JC in 32 voorgaande seizoenen tegen elkaar, waarvan 30 seizoenen Eredivisie en daarnaast nog een seizoen in zowel de Eerste als de Tweede divisie. Het eerste duel tussen Roda JC en Vitesse in Kerkrade vond plaats in maart 1964 in de Tweede divisie B: hierbij liep Vitesse tegen een forse 6-1 nederlaag aan, maar gelukkig was er in de seizoenen erna meer succes. De Arnhemmers wisten in de Eredivisie 18 keer punten vanuit Kerkrade mee naar huis te nemen met twaalf overwinningen en zes maal een gelijkspel.

Zowel uit als thuis zijn de duels doelpuntrijk te noemen: gemiddeld meer dan drie doelpunten per wedstrijd, en in het Parkstad Limburg stadion werden zelfs bijna vier goals per wedstrijd geteld. Het aandeel hierin van Vitesse is in de uitduels maar iets kleiner dan dat van Roda, zo scoorde het Geel-zwart al 29 keer in de 16 competitieduels in dit Parkstad stadion.

Vorig seizoen won Vitesse deze uitwedstrijd met 0-1 door een doelpunt van Lewis Baker in de 22e minuut. Bij de afsluiting van het vorig seizoen in GelreDome wist Baker wederom tegen Roda JC te scoren, nadat Ricky van Wolfswinkel het net al tweemaal had gevonden.
Uit de huidige selectie hebben Kashia, Büttner, Foor, Matavž, Castaignos en Linssen al eerder tegen deze tegenstander gescoord, al deden de laatste vier dat nog niet namens Vitesse.
 
Roda JC Kerkrade – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 30 wedstrijden: 12x winst, 6x gelijkspel, 12x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 0-1.
* Grootste overwinning: seizoen 2006/’07, 2-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2013/’14, 1-1.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1, 1x 3-3.
* Laatste nederlaag: seizoen 2011/’12, 3-1.
* Grootste nederlaag: seizoen 1994/’95, 5-0.
* Eerste editie: 25 september 1977, 0-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,40.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,77.
 
Vrijdag 18 augustus, 20:00 uur, Parkstad Limburg Stadion te Kerkrade,
Roda JC Kerkrade – Vitesse, de tweede speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis. Assistent-scheidsrechters: Brondijk en Bexkens. Vierde official: Edgar Bijl.
 

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's SV Deel online:  
www.gelderlander.nl www.gelderlander.nl