31 oktober 2018 In de media

Voorbeschouwing Heracles Almelo vs Vitesse, woensdag 31 oktober, 18:30 uur

Met twee dagen van relatieve rust mag Vitesse deze woensdagavond alweer aantreden in het bekertoernooi.
Met al in de tweede ronde een tegenstander uit de Eredivisie op het programma, en dan ook nog eens uit, had er beter geloot kunnen worden. Vitesse heeft recent wel positieve ervaring opgedaan tegen Heracles, op 7 oktober werd in GelreDome overtuigend met 4-0 gewonnen. Maar zoals Leonid Slutskiy al aangaf: deze wedstrijd is bij aanvang weer een ‘blank sheet’, een spreekwoordelijk leeg vel papier.
Afgelopen zondag viel aanvoerder en centrale verdediger Maikel van der Werff met een knieblessure uit in de eerste helft tegen Fortuna Sittard. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat hij naar verwachting enkele weken niet inzetbaar is. Net als tegen Fortuna zal Danilho Doekhi de vervanger zijn.
Naar verwachting zal Rasmus Thelander plaatsnemen op de bank, hij is na enkele maanden afwezigheid door een gebroken enkel weer bijna wedstrijdfit. Eigenlijk zou een iets langere revalidatie gewenst zijn, dus hopelijk is een (gedwongen) invalbeurt niet nodig.
De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Doekhi, Clarke-Salter, Clark, Serero, Bero, Foor, Ødegaard, Darfalou en Linssen.
Tegenstander Heracles heeft een dag langer kunnen rusten, afgelopen zaterdagavond speelden de Tukkers uit in Zwolle met 1-1 gelijk.
De Almeloërs behaalden de tweede ronde van de KNVB beker door in de eerste ronde met 1-2 af te rekenen uit tegen FC Den Bosch. Beide doelpunten van de Heraclieden werden gemaakt door Vincent Vermeij.
 
Vitesse in de beker tegen Heracles
In totaal speelden Vitesse en Heracles vijf keer eerder een duel om de nationale beker. In de jaren zestig van de vorige eeuw werden de eerste drie edities gespeeld, eerst tweemaal in Arnhem en daarna eenmaal in Almelo.
De eerste editie in 1961 betrof een afsluitende groepswedstrijd die in een 2-2 gelijkspel eindigde, met Arnhemse treffers van Loek den Edel en Loek Feijen. Met dit resultaat plaatste Vitesse zich niet voor de volgende ronde, Heracles wel.
In 1962 waren er liefst drie verlengingen nodig om tot een doelpunt te komen, helaas was het uiteindelijk 0-1 voor de Almeloërs.
Ook in 1967 was er geen succes voor Vitesse, Heracles won thuis met 4-0, waarbij zowel twee treffers voor als twee treffers na de rust vielen.
In de achtste finale van het seizoen 1997-1998 behaalde Vitesse op vreemde bodem wél een resultaat, Dejan Čurović (2x) en Nikos Machlas bezorgden een 1-3 overwinning.
De meest recente editie uit september 2015 hoeft eigenlijk geen nadere toelichting. Vitesse leek tot diep in blessuretijd met de laatste acht man in het geel-zwart een overwinning uit het vuur te slepen, maar Danny Makkelie leek net zo lang door te laten spelen totdat de thuisploeg kon scoren. Een sportieve revanche zou op zijn plaats zijn vandaag.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Alexander Büttner (lies), Arnold Kruiswijk (rug), Tim Matavž (kuitbeen), Charly Musonda (knie) en Maikel van der Werff (knie). Onzeker is de beschikbaarheid van Roy Beerens (enkel) en Rasmus Thelander zal weliswaar op de bank plaatsnemen maar is eigenlijk nog niet volledig wedstrijdfit.
Bij Heracles Almelo zijn Jeff Hardeveld, Sebastian Jakubiak, Robin Pröpper en Silvester van der Water niet beschikbaar, daarnaast is Brandley Kuwas een twijfelgeval.
 
 
Vitesse tegen Heracles om de nationale beker
* Totaal 5 wedstrijden: 1x winst, 1x gelijkspel, 3x verlies.
* 12 februari 1961, Vitesse – AVC Heracles, groepswedstrijd, 2-2.
* 31 mei 1962, Vitesse – AVC Heracles, 4e ronde, 0-1 (n.v.).
* 2 april 1967, AVC Heracles – Vitesse, 1e ronde, 4-0.
* 4 februari 1998, SC Heracles ’74 – Vitesse, achtste finale, 1-3.
* 23 september 2015, Heracles Almelo – Vitesse, 2e ronde, 4-1 (n.v.).
 
Woensdag 31 oktober, 18:30 uur, Polman Stadion te Almelo, Heracles Almelo – Vitesse, de tweede ronde van de KNVB beker seizoen 2018/'19.
Scheidsrechter: Siemen Mulder. Assistent-scheidsrechters: Rens Bluemink en Roy de Nas. Vierde official: Richard Martens. Er is geen VAR.
 

sv / Foto’s SV

Hoofdsponsor: