15 oktober 2017 In de media

Voorbeschouwing Heracles Almelo vs Vitesse, zondag 12:30 uur

Na een onderbreking voor interlandvoetbal hervat Vitesse de competitie dit weekend weer. Er staan de komende acht dagen drie uitwedstrijden op het programma, te beginnen met de wedstrijd tegen Heracles Almelo.
De competitiewedstrijden buiten Arnhem werden tot nu toe allemaal gewonnen, dit betrof Roda JC (1-3), Excelsior (0-3) en Ajax (1-2). Vanzelfsprekend zou Vitesse deze lijn willen doorzetten tegen Heracles en volgende week tegen Heerenveen. Tussendoor zal Vitesse nog in Waregem aan de bak moeten voor de eerste punten in de Europa League.

De internationals zijn de afgelopen dagen fit teruggekeerd van de interlandverplichtingen, maar ondertussen zijn Arnold Kruiswijk en Maikel van der Werff wel nog uitgeschakeld door blessureleed. Fraser zal de bank daarom aanvullen met Gino Bosz en Thomas Oude Kotte om verdedigend nog wat achter de hand te hebben.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat deze zondag uit Pasveer, Dabo, Kashia, Miazga, Büttner, Bruns, Serero, Foor, Rashica, Matavž en Linssen.
 
De seizoensstart van Heracles Almelo
Heracles kwam aanvankelijk goed uit de startblokken, het team begon het seizoen namelijk met een 2-1 thuisoverwinning op Ajax. In de tweede en derde speelronde werd echter niet meer dan gelijkspel behaald tegen Heerenveen (1-1 uit) en Excelsior (2-2 thuis), daarna waren Feyenoord (2-4) en PEC (2-1) te sterk.

Vervolgens herpakte Heracles zich wel weer wat. Eerst werd er met 0-2 gewonnen bij Rijnsburgse Boys in het bekertoernooi en een paar dagen later werd Roda JC met 2-1 verslagen. In de laatste speelronde voor de interlandonderbreking werd de Twentse derby uit in Enschede met 2-1 verloren.

Na zeven speelronden staat de ploeg met acht punten op de twaalfde plaats, oftewel zes punten en negen plaatsen onder Vitesse. Het doelsaldo van de Almeloërs is min 2 (11 voor, 13 tegen), waarbij opvallend genoeg in elk duel gescoord werd en tegelijkertijd de nul niet gehouden kon worden. Van de behaalde wedstrijdpunten werd er slechts een enkel punt buiten het eigen stadion behaald, maar als alleen de thuiswedstrijden beoordeeld worden staat Heracles vierde in de competitie. Het is dus duidelijk dat de ploeg op het eigen kunstgras lastig(er) te verslaan is.

De topscorer uit de ploeg van John Stegeman is Paul Gladon met drie doelpunten. Er zijn daarnaast nog drie ploeggenoten met twee treffers, namelijk Brandley Kuwas, Reuven Niemeijer en Robin Pröpper.
 
Vitesse uit tegen Heracles Almelo
Als twee oude clubs uit het oosten van Nederland hebben Heracles en Vitesse al sinds oktober 1921 competitiewedstrijden gespeeld. Bij de eerste editie van deze uitwedstrijd werd er in de Eerste klasse Oost met 2-0 verloren.
Het eerste duel in de Eredivisie vond veel recenter plaats, op 30 december 2005. Heracles won met 3-1 waarbij de eretreffer van Vitesse op naam kwam van Fred Benson.

In de twaalf gespeelde Eredivisie-uitduels won Vitesse vier keer, werd zes keer gelijkgespeeld en slechts tweemaal verloren. Vitesse heeft wel nog een klein negatief doelsaldo van min 2 (19 voor, 21 tegen), met name door de grote 6-1 nederlaag in het seizoen 2010/2011. In de laatste vijf edities van dit Eredivisie-uitduel is het Geel-zwart ongeslagen, met twee overwinningen en drie gelijke spelen.

Zowel uit als thuis zijn de duels tussen deze ploegen vaak doelpuntrijk, en er is dan ook geen tegenstander waartegen Vitesse zo vaak gescoord heeft als Heracles, Al 184 keer werd het doel gevonden door de Arnhemmers, al was maar een derde daarvan in uitwedstrijden. De meest doelpuntrijke uitwedstrijd in de Eredivisie werd gespeeld in februari 2013, het werd toen 3-5 met Vitesse-doelpunten van Wilfried Bony (3x) en Marco van Ginkel (2x).
Vorig seizoen eindigde het uitduel in een 0-1 overwinning waarbij Navarone Foor het enige doelpunt maakte.

Uit de huidige selectie hebben naast Foor ook Rashica, Kashia, Linssen, Matavž en Castaignos al eerder tegen Heracles gescoord, al deden de laatste drie dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt Arnold Kruiswijk door een rugblessure en Maikel van der Werff door een knieblessure.

Bij Heracles ontbreekt Sebastian Jakubiak door een voetblessure.
 
Heracles Almelo – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 12 wedstrijden: 4x winst, 6x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 3x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 0-1.
* Grootste overwinning: seizoen 2012/’13, 3-5.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2015/’16, 1-1.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 1-1, 3x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2010/’11, 6-1.
* Eerste editie: 30 december 2005, 3-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,58.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,75.
 
Zondag 15 oktober, 12:30 uur, Polman Stadion te Almelo, Heracles Almelo – Vitesse, de achtste speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: