26 januari 2019 In de media

Voorbeschouwing Fortuna Sittard vs Vitesse, zondag 27 januari, 12:15 uur

Na de uitschakeling in het bekertoernooi kan Vitesse zich weer volledig op de competitie richten, te beginnen met een uitwedstrijd in het zuiden van het land.
Na het eerdere verhuur van Bruns en Karami vertrok er deze week weer een speler bij Vitesse, al ging het deze keer om een speler uit de beloften. Middenvelder Anil Mercan koos voor het vervolg van zijn carrière in Turkije, na dertien jaar in de opleiding van Vitesse te hebben gespeeld.

Tegenover dit vertrek staat de terugkeer van doelman Jeroen Houwen die aan het begin van het seizoen verhuurd werd aan Telstar in de Eerste divisie. Houwen stond tien officiële duels onder de lat bij de Noord-Hollanders, waarin tweemaal de nul gehouden werd. Vanaf november kwam hij op een zijspoor door een blessure.

Matúš Bero lijkt inmiddels hersteld van een schouderblessure zodat de Slowaak tegen Fortuna Sittard weer in de basis kan beginnen. Naar verwachting gaat dit ten koste van Roy Beerens die bij afwezigheid van Bero op het middenveld gepositioneerd stond. Beerens zou eventueel op de rechtsbuitenpositie kunnen spelen, want Martin Ødegaard zou misschien kunnen ontbreken door (de nasleep van) griep.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Büttner, Serero, Bero, Foor, Ødegaard (Beerens), Darfalou en Linssen.

Bero, Büttner, Foor en Linssen staan op scherp, bij een volgende gele kaart zijn zij geschorst.
 
Het seizoen van Fortuna Sittard
Van de drie ploegen die afgelopen zomer promoveerden naar de Eredivisie presteert Fortuna Sittard voorlopig het beste. De Graafschap moet het doen met de rode lantaarn, FC Emmen is op de vijftiende plaats net buiten de gevarenzone, de Limburgers sloten de vorige speelronde af op de elfde plaats en lijken daarmee iets veiliger voor handhaving. De verschillen op de ranglijst zijn echter nog opvallend klein met slechts vijf punten voorsprong op de laatste positie, maar tegelijk ook maar negen punten achter op de vierde plaats van Vitesse.

Na 18 speelronden heeft Fortuna 20 punten behaald met vijf overwinningen en vijf gelijke spelen. Twaalf punten werden in eigen huis bijgeschreven, tegen De Graafschap (3-1), PEC (3-0) en Heracles (3-0) werd gewonnen en tegen Utrecht (1-1), Willem II (4-4) en FC Groningen (0-0) werd gelijkgespeeld. Alleen de thuiswedstrijden tegen PSV (1-2), Ajax (0-2) en AZ (0-3) leverden geen punten op. In de competitie werd er daarnaast ook nog met 0-2 in de Kuip van Feyenoord gewonnen. Geen slechte prestaties voor een ploeg die sinds 2002 geen Eredivisie-voetbal meer had gespeeld.

Het doelsaldo van de ploeg in het Geel-groen is licht negatief op min vijf (30 goals voor, 35 tegen). Vier keer werd de nul gehouden, driemaal kwam de ploeg zelf niet tot scoren. Qua productie doet de ploeg niet onder voor Vitesse of FC Utrecht (beide ook 30 maal gescoord), het is het aantal tegentreffers waardoor Fortuna in het rechter rijtje staat.

In 2019 zijn de prestaties wel wat tegenvallend. In de competitie werd Fortuna met 5-1 van het veld getikt door de hekkensluiter uit Doetinchem en een paar dagen geleden was Feyenoord met 4-1 te sterk in het bekertoernooi. In beide gevallen betrof het dus wel een uitwedstrijd. Met komende week nog een uitwedstrijd tegen PSV op het programma zullen de Limburgers dit weekend gebrand zijn om punten te pakken, Vitesse mag gewaarschuwd zijn.

In de ploeg van René Eijer is Ahmed El Messaoudi topscorer met vijf competitietreffers. Daarnaast vonden Andrija Novakovich en Finn Stokkers elk viermaal het net en waren zowel Mark Diemers als Lazaros Lamprou driemaal trefzeker.
 
Vitesse uit tegen Fortuna Sittard
De eerste officiële uitwedstrijd van Vitesse tegen het in 1968 opgerichte Fortuna SC werd gespeeld in december 1969. Deze wedstrijd in de Eerste divisie eindigde in een 1-1 gelijkspel, waarbij Jan van de Thillard scoorde namens Vitesse.

Tot het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw zouden de ploegen elkaar in negen seizoenen van de Eerste divisie treffen, waarbij Vitesse niet al te succesvol was in de uitwedstrijden: er werd eenmaal gewonnen en driemaal gelijkgespeeld.

Vanaf het seizoen 1989-1990 troffen de ploegen elkaar op competitieniveau alleen nog in de Eredivisie, in een totaal van elf voorgaande seizoenen. De uitwedstrijden leverden hele aardige resultaten op: met zes overwinningen en vijf puntendelingen vertrok Vitesse nooit puntloos. Uit presteerde Vitesse ook iets beter dan thuis, want in de inmiddels twaalf gespeelde thuiswedstrijden kwamen de Arnhemmers ‘slechts’ tot zes overwinningen en drie gelijke spelen.

In de elf uitwedstrijden van de Eredivisie kwam Vitesse viermaal tot vier of meer gescoorde doelpunten. De grootste overwinning was hierbij de 1-7 uit september 1997, wat tot de dag van vandaag de grootste uitoverwinning uit Vitesse’s Eredivisiehistorie is. De zeven doelpunten werden destijds gemaakt door Nikos Machlas (3x), Dejan Čurović (2x), John van den Brom en Marko Perović. De meest recente editie dateert van augustus 2001, het bleef toen 0-0.

De thuiswedstrijd eerder dit seizoen werd met 2-1 gewonnen waarbij Maikel van der Werff de score opende in de twaalfde minuut. In de extra tijd van de eerste helft kwam Fortuna terug door een treffer van André Vidigal, maar na ruim een uur spelen werd Matúš Bero de matchwinner.

Uit de huidige selectie hebben naast Van der Werff en Bero ook Tim Matavž en Bryan Linssen al eerder tegen Fortuna Sittard gescoord, al deden zij dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Arnold Kruiswijk (rug), Tim Matavž (kuitbeen), Charly Musonda (knie), Hilary Gong (knie) en daarnaast is de beschikbaarheid van Martin Ødegaard niet zeker (ziekte).
Bij Fortuna Sittard zijn Branislav Ninaj en Lazaros Lamprou niet beschikbaar door blessures.
 
Fortuna Sittard – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 11 wedstrijden: 6x winst, 5x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2000/’01, 1-4.
* Grootste overwinning: seizoen 1997/’98, 1-7.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2001/’02, 0-0.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 1x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste nederlaag: n.v.t.
* Eerste editie: 20 januari 1990, 0-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,64.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,82.
 
Zondag 27 januari, 12:15 uur, Fortuna Sittard Stadion te Sittard, Fortuna Sittard – Vitesse, de 19e speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.
Scheidsrechter: Martin Pérez. Assistent-scheidsrechters: Rogier Honig en Maarten Ketting. Vierde official: Edgar Bijl. Video-assistenten: Erwin Blank en Yorick Weterings.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: