23 augustus 2015 In de media

Voorbeschouwing Feyenoord vs Vitesse, zondag 16:45 uur

Vitesse ontmoet zondag oude bekenden in een uitwedstrijd in Rotterdam.
Jan-Arie van der Heijden en Marko Vejinović speelden respectievelijk de afgelopen vier en twee seizoenen voor Vitesse voordat ze deze zomer de overstap maakten naar Feyenoord. Daarnaast hebben bij Vitesse Peter Bosz en Kelvin Leerdam een geschiedenis in Rotterdam. Voor de aftrap zullen er dus ongetwijfeld wat handen worden geschud, maar daarna zijn het tegenstanders als elke ander.

Peter Bosz heeft dit weekend de beschikking over een extra aanvaller nu Dominic Solanke speelgerechtigd is. Gelukkig verliepen de administratieve procedures sneller dan verwacht en is het gat van het vertrek van Uros Djurdjević direct weer opgevuld. Overigens heeft Solanke al vanaf het begin van augustus mee kunnen trainen met de selectie, zodat de 17-jarige Engelsman misschien al klaar wordt geacht voor een debuut dit weekend. Door een gebrek aan wedstrijdritme is een basisplaats voor dit jonge talent echter zeer onwaarschijnlijk.

Sinds vorige week heeft Dauda de eerste keus voor de spitspositie heroverd; op de flanken lijkt Bosz weer te kiezen voor Rashica en Brown. Op het middenveld worden geen wijzigingen verwacht: Baker, Nakamba en Vako in de basis. In de verdediging ontbreekt Leerdam door een hamstringblessure; Kruiswijk is net weer fit en lijkt de logische vervanger in het centrum naast Kashia.
Voor Van der Werff komt het duel tegen Feyenoord te vroeg; hij is nog niet volledig fit. Daarnaast zijn Yeini en Ibarra waarschijnlijk nog niet klaar voor de basis en is Oliinyk nog twee duels geschorst.
 
De voorbereiding en seizoenstart van Feyenoord
Feyenoord speelde zes oefenduels in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De eerste drie werden relatief eenvoudig gewonnen, tegen de SC Feyenoord amateurs (3-0), het Oostenrijkse SV Kematen (8-1) en het Duitse Fortuna Düsseldorf (2-0). In de laatste drie duels had de ploeg het een stuk lastiger, met nederlagen tegen VVV-Venlo (1-2), Southampton (0-3) en het Griekse Olympiakos Piraeus (1-3).

Ondertussen was het aan trainer Van Bronckhorst om een klein legertje nieuwe spelers in te passen: o.a. Kuijt, Vejinović, Van der Heijden, Elia, Kramer en Botteghin kwamen de selectie versterken. Zij moeten het vertrek van o.a. Boulahrouz, Mathijsen, Clasie, Boëtius, Verhoek en Te Vrede opvangen – op het eerste gezicht moet dat te doen zijn. Er is opvallend veel ervaring binnengehaald, bij een club waar juist de jeugd geroemd werd in de laatste jaren.

Feyenoord won de eerste twee duels van de competitie, maar had daarbij wel iets van geluk voor nodig, door bijvoorbeeld wat strafschoppen cadeau te krijgen. Eerst werd thuis met 3-2 van FC Utrecht gewonnen, een week later was de ploeg uit met 2-0 SC Cambuur de baas. Toch lijkt het vertrouwen buiten het veld zowaar hoger dan op het veld, zondag zullen we zien waar ze nu staan.
 
Vitesse uit tegen Feyenoord

De eerste officiële uitwedstrijd tegen Feyenoord dateert van november 1954, waarbij de ploeg uit Rotterdam met 2-1 wist te winnen. Dit betrof een wedstrijd in de Eerste klasse C; na dit seizoen zouden Feyenoord en Vitesse elkaar alleen nog in de Eredivisie treffen.

Van de 30 eerdere Eredivisie-ontmoetingen in Rotterdam won Vitesse slechts drie duels. Opvallend genoeg waren de drie overwinningen telkens met een interval van 10 jaar: er werd gewonnen in 1994/95, 2004/05 en vorig seizoen 2014/15. Het zou dit seizoen mooi zijn om die "traditie" te doorbreken.

Aan het einde van vorig seizoen won Vitesse de uitwedstrijd met 4-1, door doelpunten van Vako, Van der Heijden, Achenteh en Labyad. Dit was tevens de grootste uitoverwinning op de Rotterdammers. De thuiswedstrijd eerder in het seizoen 2014/15 kwam niet verder dan 0-0.

Uit de huidige selectie heeft naast Vako en Achenteh ook Kashia al eerder tegen Feyenoord gescoord.
 
Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt Kelvin Leerdam vanwege een hamstringblessure. Daarnaast zijn Maikel van der Werff en Sheran Yeini waarschijnlijk niet wedstrijdfit. Denys Oliinyk is de komende twee duels nog geschorst vanwege zijn rode kaart tegen Willem II.
Bij de tegenstander ontbreekt geen enkele speler vanwege blessures of schorsingen.
 
Feyenoord – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

* 30 wedstrijden: 3x winst, 10x gelijkspel, 17x verlies.
* Laatste (en grootste) overwinning: seizoen 2014/’14, 1-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2013/’14, 1-1.
* Gelijkspel: 6x 0-0, 2x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2012/’13, 2-0.
* Grootste nederlaag: seizoen 1991/’92, 5-0.
* Eerste editie: 26 september 1971, 4-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,90.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,97.
 
Zondag 23 augustus, 16:45 uur, Stadion Feijenoord te Rotterdam, Feyenoord – Vitesse, de derde speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük; assistent-scheidsrechters: Simons en Brondijk; vierde official Mulder.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: