25 september 2016 In de media

Voorbeschouwing FC Twente vs Vitesse, zondag 25 september, 14:30 uur

Vitesse speelt voor de tweede keer in vier dagen een uitwedstrijd, ditmaal reist de ploeg af naar het oosten van het land.
Met de 2-0 overwinning tegen Go Ahead Eagles was er eindelijk weer een thuisoverwinning sinds de 3-0 overwinning op SC Heerenveen op 13 februari van dit jaar, er viel bij Vitesse een spreekwoordelijke last van de schouders. De laatste thuisoverwinning vóór die tegen Heerenveen was er toevallig één tegen de tegenstander in deze speelronde: FC Twente.

Dat duel tegen Twente was het debuut van jeugd-exponent Mitchell van Bergen die daar ongetwijfeld een goede herinnering aan beleeft, en het zou mooi zijn als hij dat gevoel kan omzetten in daden. Van Bergen zal deze speelronde waarschijnlijk niet in de basis starten, omdat Rashica, Tighadouini en Nathan hoger in de rangorde lijken te staan, maar aan de andere kant kwam Mitchell nog wel in elk duel van dit seizoen in actie in tegenstelling tot deze andere drie.

Een vergelijking die dit weekend voor de hand lijkt te liggen is het huurbeleid van Vitesse en FC Twente. Waar Vitesse dit seizoen drie spelers gehuurd heeft van Chelsea, zo heeft de ploeg uit Overijssel drie spelers van Manchester City onder een tijdelijk contract. De spelers die bij Twente dan ook het meest opvallen zijn de gehuurde Enes Ünal en Bersant Celina die samen voor zeven van de dertien treffers hebben getekend.

Ten opzichte van het laatste competitieduel keert Arnold Kruiswijk terug van een schorsing, hij stond tegen ASV De Dijk alweer in de basis en zal nu waarschijnlijk weer op de linksback-positie mogen starten. Sheran Yeini liep deze week een rugblessure op en is daardoor niet inzetbaar, verder zijn er pijntjes bij Leerdam en Tighadouini die hopelijk niet meer gevoeld worden op de zondagmiddag.

Trainer Henk Fraser verloor nog nooit van FC Twente, hij zal dus met vertrouwen afreizen naar Enschede. De verwachte opstelling van Fraser betreft: Room, Leerdam, Kashia, Van der Werff, Kruiswijk, Nakamba, Foor, Baker, Rashica, Van Wolfswinkel en Nathan. Eventueel krijgt Tighadouini de voorkeur boven Nathan in de basis, anders zou hij de eerste wissel na de rust kunnen zijn.

De voorbereiding en seizoenstart van FC Twente
Het was een lijdensweg waarbij FC Twente uiteindelijk een hoger beroep nodig had bij de licentiecommissie om dit seizoen nog in de Eredivisie uit te mogen komen, maar het kwam allemaal net op tijd rond om nog een enigszins normale voorbereiding af te kunnen werken.

In de voorbereiding op het seizoen 2016-2017 speelden de Tukkers in totaal zeven oefenwedstrijden, waarbij er alleen in twee duels tegen amateurs gewonnen werd. Gelijkspel was er daarnaast wel met een 3-3 tegen Al-tawoun FC uit Saoedi-Arabië (waar Jong Vitesse met 0-2 van verloor) en er was een 1-1 tegen het Turkse Konyaspor. Nederlagen waren er tegen Nordsjaelland (0-1), PAOK Saloniki (0-2) en Southhampton (1-2). Topscorers van de voorbereiding werden Ziyech en Gouriye met elk drie treffers.

Het vertrek van Hakim Ziyech stond al een tijdje in de sterren geschreven, maar het duurde uiteindelijk tot het einde van de transferperiode voordat hij Twente daadwerkelijk verliet. Ziyech speelde de eerste vier speelronden bij Twente nog mee, waarin zes van de huidige negen punten werden behaald. In de duels zonder Ziyech werd uit met 3-1 verloren van SC Heerenveen en thuis overtuigend met 4-1 gewonnen van ADO Den Haag. Afgelopen donderdag was er een 1-3 beker-nederlaag in Enschede, waarbij het tot de laatste minuten spannend bleef tegen FC Utrecht. Het is dus nog niet duidelijk met welk gevoel de ‘Tukkers’ het veld op zullen stappen deze zondagmiddag, Vitesse zal voorbereid moeten zijn.

De topscorer uit de ploeg van René Hake is Enes Ünal met vijf doelpunten, gevolgd door Celina en Oosterwijk met elk twee treffers.

Vitesse uit tegen FC Twente
De eerste officiële uitwedstrijd tegen FC Twente werd gespeeld in het seizoen 1971/1972 en dit Eredivisie-duel leverde niets meer dan een 0-0 eindstand op. In totaal werd dit duel al tien keer gelijkgespeeld, waarbij het liefst zeven maal doelpuntloos bleef.

Ook de 21 wedstrijden die wel een winnaar opleverden zijn redelijk in balans: de thuisploeg won twaalf keer, Vitesse won negen keer. Beide teams scoren gemiddeld ongeveer één doelpunt per wedstrijd, met slechts een klein voordeel voor Twente.

In de laatste vijf seizoenen konden er vier keer punten mee naar Arnhem worden genomen, met twee overwinningen en twee keer een gelijkspel. In het laatste duel van vorig seizoen kwam Vitesse tot twee keer toe op voorsprong, door eerst een eigen doelpunt van Bruno Uvini en later een goal van Yuning Zhang, maar de eindstand werd een 2-2 gelijkspel. Hierdoor liet Vitesse de laatste kans op het behalen van de play-offs om Europees voetbal liggen.

Uit de huidige selectie hebben naast Zhang ook Rashica, Tighadouini en Van Wolfswinkel al eerder tegen FC Twente gescoord, al deden de laatste twee dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is de beschikbaarheid van Sheran Yeini onzeker door een rugblessure.
Bij de tegenstander zijn Joachim Andersen en Chinedu Ede niet inzetbaar door blessures, daarnaast is ook de beschikbaarheid van Kamohelo Mokotjo nog onzeker.

FC Twente – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie

* Totaal 31 wedstrijden: 9x winst, 10x gelijkspel, 12x verlies
* Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies
* Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 1-2
* Grootste overwinning: seizoen 2004/’05, 1-4
* Laatste gelijkspel: seizoen 2015/’16, 2-2
* Gelijkspel: 7x 0-0, 2x 1-1, 1x 2-2
* Laatste nederlaag: seizoen 2013/’14, 2-0
* Grootste nederlaag: seizoen 1979/’80, 4-1
* Eerste editie: 2 januari 1972, 0-0
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,97
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,10

Zondag 25 september, 14:30 uur, De Grolsch Veste te Enschede, FC Twente – Vitesse, de zevende speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.
Scheidsrechter: Jeroen Manschot; assistent-scheidsrechters: Balder en Kleinjan; vierde official: Oostrom.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: