14 december 2014 In de media

Voorbeschouwing FC Groningen vs Vitesse

Vitesse reist dit weekend naar het noorden voor een uitwedstrijd in en tegen Groningen. Peter Bosz moet deze speelronde twee schorsingen zien op te lossen, namelijk die van Wallace en Pröpper.
Voor Wallace lijkt Diks de aangewezen vervanger, hij heeft die rol dit seizoen immers al eerder op zich mogen nemen, maar anders is eventueel Leerdam ook nog beschikbaar op de rechtsbackpositie. Voor Pröpper zijn er meerdere oplossingen denkbaar, waarbij er op het middenveld (en eventueel ook in de aanval) met spelers geschoven kan worden, waarbij Leerdam, McEachran, Labyad of Nakamba de meest waarschijnlijke vervangers zijn voor Davy.
 
Het seizoen 2014/15 van FC Groningen
Na de 15e speelronde staat FC Groningen op de zevende plaats van de Eredivisie met 22 punten. Het verschil tussen uit en thuis van de Groningers is hierbij wel groot, want slechts 7 punten werden buiten de eigen Euroborg behaald. Met name defensief zijn de verschillen duidelijk: liefst 18 tegentreffers werden geïncasseerd in de uitwedstrijden terwijl thuis slechts 4 tegentreffers geteld konden worden.

Thuis zijn de Groningers dit seizoen nog ongeslagen, waarbij bijvoorbeeld Ajax met 2-0 werd verslagen en PSV op een 1-1 gelijkspel gehouden werd. Er werd verder gewonnen van AZ, Heracles, Willem II en NAC en gelijkgespeeld tegen Excelsior en Heerenveen. In elk van de zeven thuiswedstrijden kwam de ploeg tot scoren, maar opvallend genoeg in de laatste vijf thuisduels niet meer dan ééns per wedstrijd – er lijken dus wel kansen te zijn als je meer dan eens tegen deze ploeg weet te scoren. Het doelsaldo thuis is +6 (10 voor, 4 tegen).

In de ploeg van trainer Erwin van de Looi is Michael de Leeuw topscorer met 8 doelpunten, gevolgd door Tjarron Chery met 4 treffers.
 
In de KNVB beker won Groningen de eerste twee wedstrijden van Barendrecht en Flevo Boys met overtuigende cijfers, komende week wacht een thuiswedstrijd tegen FC Volendam.
 
Vitesse uit tegen FC Groningen
In 24 eerdere seizoenen van de Eredivisie troffen Vitesse en FC Groningen elkaar, waarbij het geel-zwart 8 uitwedstrijden won en daarnaast 5 keer de punten gedeeld werden. In iets meer dan de helft van de duels gingen er dus punten mee naar Arnhem. Vitesse scoort gemiddeld iets meer dan één doelpunt per wedstrijd, Groningen bijna anderhalf doelpunt.

In september 2012 won Vitesse voor het laatst in de Euroborg, waar de ploeg al vroeg met tien man kwam te staan maar desondanks nog drie keer wist te scoren en daarmee een 0-3 overwinning boekte. De doelpunten werden in deze wedstrijd gemaakt door Havenaar, Kalas en Bony.

Vorig seizoen verloor Vitesse het uitduel met 3-1 waarbij Atsu de eer nog wist te redden. Een paar weken later werd in de play-offs met 1-0 verloren, waarbij Atsu vergat een penalty te benutten.
Spelers uit de huidige selectie die eerder tegen Groningen hebben gescoord zijn Pröpper, Van der Heijden, Kashia en Labyad.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Piet Velthuizen totaan de winterstop vanwege een operatie aan een ontstoken teen. Davy Pröpper en Wallace zijn beide één wedstrijd geschorst. De beschikbaarheid van Arnold Kruiswijk is nog onzeker in verband met een rugblessure.

Bij de tegenstander zijn Hans Hateboer, Nick Bakker en Hilal Ben Moussa afwezig vanwege blessures. Daarnaast is Danny Hoesen geschorst en is Henk Bos niet wedstrijdfit.
 
FC Groningen – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* 24 wedstrijden: 8x winst, 5x gelijkspel, 11x verlies.
* Laatste en grootste overwinning: seizoen 2012/’13, 0-3.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 2x 1-1.
* Laatste nederlaag: seizoen 2013/’14, 3-1.
* Grootste nederlaag: seizoen 2010/’11, 4-1.
* Eerste editie: 3 april 1972, 1-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,17.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,42.
 
Zondag 14 december, 14:30 uur, Euroborg te Groningen, FC Groningen – Vitesse, de 16e speelronde van het Eredivisieseizoen 2014/'15.
Scheidsrechter: Pieter Vink; assistent-scheidsrechters: Simons en Balder; vierde official: Van den Kerkhof.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: