6 februari 2016 In de media

Voorbeschouwing AZ vs Vitesse, zaterdag 19:45 uur

Vitesse reist af naar Alkmaar voor een weerzien met oud-Vitessenaar John van den Brom.
Vitesse heeft een ziekenboeg vol met aanvallers: Rashica, Solanke en Ibarra zijn dit weekend niet beschikbaar door blessures, en doordat ook Dauda nog verhuurd werd op de valreep van de winterse transferwindow zijn de opties er niet ruimer op geworden voor Rob Maas.

Wie start er in de aanval tegen AZ? In principe zijn Nathan, Brown en Oliinyk de beschikbare opties, waarbij Brown dan waarschijnlijk de man voor het centrum zou zijn. Maas kan er eventueel ook voor kiezen om Vako van het middenveld door te schuiven, waarbij er ruimte vrijkomt voor (bijvoorbeeld) middenvelder Baker.

Achter de hand voor de aanval zijn verder alleen jeugdspelers, zoals Mitchell van Bergen en Yuning Zhang; deze week trainde Zhang mee met de selectie en tegen AZ zal hij op de bank mogen plaatsnemen. Mocht Zhang zijn debuut maken deze zaterdagavond, dan is hij de vierde speler uit de Vitesse Voetbal Academie die dat dit seizoen meemaakt, na Julian Lelieveld, Mohammed Osman en Mitchell van Bergen.

Of er in de verdediging weer plaats is voor Guram Kashia is nog niet duidelijk. Ondertussen is Kelvin Leerdam terug bij de selectie, hij kan waarschijnlijk op de bank plaatsnemen.
 
Het seizoen van AZ
Na 21 speelronden staat AZ met 31 punten op de 8e plaats van de Eredivisie, met negen overwinningen, vier keer gelijkspel en acht nederlagen. Daarbij is het doelsaldo van de Alkmaarders +3 (34 voor, 31 tegen), hield de ploeg vier keer de nul en kwamen ze zelf zes keer niet tot scoren.

Net iets meer dan de helft van de punten, 17 van de 31, werden in eigen huis behaald, met vijf overwinningen en tweemaal gelijkspel. Er werd thuis gewonnen van Heracles, Twente, Heerenveen, Feyenoord en Cambuur, de punten werden gedeeld met Willem II en Utrecht. Daarnaast werd er in Alkmaar verloren van Ajax, Roda JC, NEC en ADO. In de elf thuisduels is het doelsaldo +3, met 20 treffers voor en 17 tegen.

AZ begon het seizoen stroef met slechts één overwinning in de eerste zes speelronden. Daarna begon het iets beter te draaien, maar bleven overwinningen afgewisseld worden door verliespartijen waardoor de ploeg bovenaan het rechter rijtje bleef steken. Na de winterstop werden alle officiële wedstrijden gewonnen, vijf duels op rij. Hierdoor is de ploeg nu naar de achtste plaats gestegen en werd de halve finale van de beker bereikt.

Ondanks dat er deze week wel de nodige moeite was om de amateurs van HHC Hardenberg opzij te zetten zal het team vol zelfvertrouwen uitkijken naar het duel met Vitesse.
De topscorer van de ploeg van John van den Brom is Vincent Janssen met twaalf doelpunten, gevolgd door Markus Henriksen met negen treffers.
 
Vitesse uit tegen AZ
De eerste officiële uitwedstrijd tegen AZ werd gespeeld in juni 1968; in deze een-na-laatste speelronde van de Eerste divisie 1967/68 verloor Vitesse met 2-0. De nieuwe fusieclub AZ’67 werd uiteindelijk tweede in de competitie en promoveerde, Vitesse werd vijfde en zou nog drie seizoenen in de Eerste divisie verblijven.

Vitesse en AZ troffen elkaar in totaal in 23 eerdere seizoenen, waarvan 21 keer in de Eredivisie en twee keer in de Eerste divisie. Van de 21 uitduels in de Eredivisie hielden de Arnhemmers elf keer punten over, door zeven overwinningen en vier gelijke spelen. Het is opvallend dat Vitesse uit tegen de Alkmaarders iets beter presteert dan thuis; in Arnhem werd bijvoorbeeld nog maar vijf keer van AZ gewonnen. De laatste uitoverwinning dateert van seizoen 2009/10, toen Vitesse met 1-2 wist te winnen met doelpunten van Lasse Nilsson en Dalibor Stevanovič.

Vorig seizoen verloor Vitesse de uitwedstrijd met 1-0, wat later in de thuiswedstrijd werd rechtgezet met 3-1 winst met doelpunten van Traoré, Vejinović en Qazaishvili. In het huidige seizoen werd thuis met 0-2 verloren door doelpunten van Vincent Janssen en Markus Henriksen; een wedstrijd waarin Nakamba al na 42 minuten met rood was weggestuurd.

Uit de huidige selectie heeft naast Qazaishvili alleen Kashia eerder tegen AZ gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Dominic Solanke, Renato Ibarra en Milot Rashica door blessures, respectievelijk aan de achillespees, hamstring en knie.

Bij de tegenstander ontbreekt Fernando Lewis door een blessure en Mattias Johansson door een schorsing. Daarnaast is de beschikbaarheid van Ridgeciano Haps en Joris van Overeem onzeker.
 
AZ – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

* Totaal 21 wedstrijden: 7x winst, 4x gelijkspel, 10x verlies.
* Laatste vijf edities: 0x winst, 1x gelijkspel, 4x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2009/’10, 1-2.
* Grootste overwinning: seizoen 2002/’03, 1-3.
* Laatste gelijkspel: seizoen 1979/’80, 1-1.
* Gelijkspel: 2x 0-0, 2x 1-1.
* Laatste nederlaag: seizoen 2014/’15, 1-0.
* Grootste nederlaag: seizoen 2011/’12 & 1977/’78, 4-0.
* Eerste editie: 4 september 1977, 4-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,00.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,48.
 
Zaterdag 6 februari, 19:45 uur, AFAS Stadion te Alkmaar, AZ – Vitesse, de 22e speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.
Scheidsrechter: Bas Nijhuis; assistent-scheidsrechters: Van de Ven en Schaap; vierde official: Kooij.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: