24 april 2015 In de media

Voorbeschouwing ADO Den Haag vs Vitesse, vrijdag 20:00 uur

Vitesse reist af naar de Hofstad voor een duel waarbij de achterstand op Feyenoord tot één punt kan worden teruggebracht.
Een uitduel tegen ADO Den Haag kan op zich al lastig genoeg zijn, maar door de onverwachte overwinning van Go Ahead in de afgelopen speelronde op Feyenoord komt er extra druk op de laatste speelronden te staan. Gelukkig is het druk van het goede soort, doordat er weer meer te behalen valt dan alleen de play-offs om Europees voetbal; een podiumplaats zou op zich al zoveel meer waard zijn. Maar er zal dus eerst van ADO gewonnen moeten worden, en daar mag best een beetje druk bij gevoeld worden.
 
Davy Pröpper keert na een schorsing terug op het middenveld en dat gaat dan waarschijnlijk ten koste van Josh McEachran die zich twee duels heeft kunnen tonen. In de spits zal Bertrand Traoré door een schorsing ontbreken waardoor Uros Djurdjević voor het eerst kan uitkijken naar een basisplaats in een Eredivisieduel.

Op de bank ontbreken nog steeds verschillende spelers door een blessure of ziekte: Velthuizen, Leerdam, Kruiswijk en Ibarra zijn niet beschikbaar. Hierdoor is er weer plaats voor minimaal één speler uit de beloften die deze week in hun eigen competitie ongeslagen kampioen werden. Jeroen Houwen zal namelijk weer als tweede doelman aantreden.

Ondertussen staan er vier basisspelers op scherp: Achenteh, Diks, Labyad en Vejinović zullen automatisch één duel worden geschorst als ze nog een gele kaart krijgen.
 
Het seizoen van ADO Den Haag

Na 31 speelronden staat ADO Den Haag met 34 punten op de 13e plaats; met zes punten voorsprong op NAC is de ploeg vrijwel zeker van handhaving in de Eredivisie. Nu het einde van het seizoen nadert lijkt het erop dat met stip de grootste gebeurtenis van het seizoen de overname van de club is geweest: ADO kwam na een langdurige soap in Chinese handen. Sportief gezien heeft ADO eigenlijk alleen een bijrol gespeeld in het rechter rijtje.

In de 15 gespeelde thuiswedstrijden werden 25 van ADO’s 34 competitiepunten gepakt, duidelijk een beter resultaat dan in de uitduels, maar ook weer geen topprestatie. Het doelsaldo thuis is plus 7 (27 voor, 20 tegen), waarbij de ploeg twee keer niet tot scoren kwam en zelf vier keer de nul hield.

De ploeg van Henk Fraser kent wel een absolute topscorer in Michiel Kramer, hij vond het net tot nu toe 16 keer. Hij wordt gevolgd door Roland Alberg met acht treffers.
 
Vitesse uit tegen ADO Den Haag

De eerste officiële uitwedstrijd tegen ADO dateert van september 1955, waarbij de ploeg uit Den Haag met 2-1 wist te winnen; Toon Huiberts maakte hierbij het doelpunt voor Vitesse. Huiberts maakte in totaal 71 doelpunten voor Vitesse, in de jaren 50 en 60, waarmee hij op een gedeelde negende plaats staat van onze clubtopscorers.

Van de 23 eerdere seizoenen waarin Vitesse de ploeg uit Den Haag trof werden veruit de meeste afgewerkt in de Eredivisie. In totaal 17 Eredivisieduels werden er in Den Haag gespeeld, waarbij de Arnhemmers negen keer punten behaalden met vier overwinningen en vijf gelijke spelen. Op doelsaldo is dit uitduel bijna in balans: ADO scoorde 22 keer, Vitesse 21 keer.

Vorig seizoen werd deze uitwedstrijd op een akker gespeeld die voor voetbalveld moest doorgaan. Afgezien van de mooie gelijkmaker van Davy Pröpper kan deze wedstrijd maar beter vergeten worden; Vitesse verloor uiteindelijk met 2-1.

In het huidige seizoen won Vitesse thuis met 6-1, waar het voor de rust al tot een 5-1 tussenstand was gekomen. Vejinović scoorde driemaal, Leerdam tweemaal en de resterende Vitesse-treffer kwam op naam van ADO-verdediger Timothy Derijck.
 
Blessures en schorsingen

Bij Vitesse mist Bertrand Traoré wegens een schorsing van één wedstrijd; daarnaast zijn Arnold Kruiswijk, Piet Velthuizen, Kelvin Leerdam en Renato Ibarra er door blessures en/of ziekte niet bij.

Bij de tegenstander ontbreekt Gianni Zuiverloon vanwege een schorsing en zijn daarnaast Mathias Gehrt en Wilfried Kanon nog herstellende van hun blessures.
 
ADO Den Haag – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* 17 wedstrijden: 4x winst, 5x gelijkspel, 8x verlies.
* Laatste & grootste overwinning: seizoen 2012/’13, 0-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2011/’12, 0-0.
* Gelijkspel: 2x 0-0, 4x 1-1.
* Laatste nederlaag: seizoen 2013/’14, 2-1.
* Eerste editie & grootste nederlaag: 27 februari 1972, 4-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,24.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,29.
 
Vrijdag 24 april, 20:00 uur, Kyocera Stadion te Den Haag, ADO Den Haag – Vitesse, de 32e speelronde van het Eredivisieseizoen 2014/'15.
Scheidsrechter: Ed Janssen; assistent-scheidsrechters: Strijker en Balder; vierde official: Bax.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: