24 maart 2015 In de media

Voetbalclubs zetten vaker én met meer visie de poort open

Meer dan Voetbal bestaat tien jaar. De organisatie die betekenis geeft aan de maatschappelijke kracht van de voetbalsport ziet het als een mooie aanleiding om figuurlijk wat paaltjes in de grond te timmeren als ijkpunt.
Steeds meer betaald voetbalclubs versterken in dit opzicht hun band met de regio en steeds meer amateurverenigingen zoeken blijvend contact met hun wijk of dorp. Het signaleren van een verschuiving van landelijk naar regionaal ligt om die reden voor de hand.

Bij drie regionale sessies van Meer dan Voetbal kwamen vertegenwoordigers van voetbalclubs bij elkaar, om te praten over de invulling van hun maatschappelijke rol en na te denken over een visie richting 2020. De eerste bijeenkomst vond plaats op 3 maart voor de regio Noord/Oost bij Go Ahead Eagles.

“Het aandeel bvo’s was heel groot,” zegt Laurens van Gils. “Terwijl ik op wat meer amateurclubs had gehoopt. Het was heel nuttig om te horen waar andere verenigingen mee bezig zijn. Naar aanleiding van die bijeenkomst heb ik inmiddels contact gehad met bijvoorbeeld SC Enschede, vanwege hun project ‘Scoren in de wijk'.”

Het hek openzetten
Van Gils is bestuurslid jeugdzaken van Robur et Velocitas 1882. De club uit Apeldoorn begon een jaar geleden nadrukkelijker om zich heen te kijken. “Wij zijn een grote club, onze leden komen uit heel Apeldoorn. We liggen midden in een woonwijk, om het complex staat een hek voor het tegengaan van vandalisme. In de zomervakantie hebben we voor het eerst het hek opengezet. Voorheen vonden kinderen altijd zelf wel een gaatje om door te glippen en was onze houding dat we ze meteen van het veld wilden jagen. Nou, daar zijn we van afgestapt. Kinderen konden nu bij ons lekker voetballen en sporten in de zomervakantie. En daardoor zijn we ook over andere dingen gaan nadenken.”
 

De wijk rond Robur et Velocitas is aan het vergrijzen, weet Van Gils. “We willen daarom het voetbal voor 65-plussers gaan bevorderen. Het mooie is dat de KNVB dit stimuleert via 'Old Stars Walking Football', met oefenvormen speciaal voor ouderen. Wij hadden geen idee dat het bestond. Maar het lag panklaar te wachten.”

Zorginstelling
Daarnaast, vertelt Van Gils, heeft zijn club contact gezocht met de nabijgelegen zorginstelling Casa Bonita. “Voor de mensen daar is bewegen heel belangrijk. We zijn aan het kijken of ze dat – met simpele vormen – bij ons kunnen doen. Het mooie is ook dat voor de zorginstelling een groot grasveld ligt. Op 30 mei gaan we met 120 kinderen een landencompetitie op dat veld afwerken, compleet met openingsceremonie en het afspelen van het Wilhelmus. Dat moet echt een feestje worden en dat spreekt ook onze stakeholders aan.”
 

"De participatiemaatschappij heeft goede kanten,
je kunt echt wat betekenen"

Zorginstellingen zijn de laatste jaren door alle bezuinigingsrondes vaak slecht in het nieuws gekomen, weet Van Gils. “Op deze manier kun je juist met kleine acties mooie dingen bereiken. Wat dat betreft begint een visie op onze maatschappelijke rol steeds meer te landen. De participatiemaatschappij heeft goede kanten, je kunt echt wat betekenen. Zo zie ik het zitten om met wat junioren rolstoelers op zondag op te halen en bij een wedstrijd van het eerste neer te zetten.”

Méér dan een voetbalclub
Robur et Velocitas heeft in het beleid uitgesproken méér dan een voetbalclub te willen zijn. Het wil bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van leden, het moet draaien om langdurige vriendschappen, om een veilige omgeving en het wil nadrukkelijk een rol in de wijk spelen. De club doet dit niet alleen maar in samenwerking met de gemeente Apeldoorn en de KNVB.

“De gemeente zoekt clubs die zich extra willen inzetten voor maatschappelijke doelen. Wij vragen niet zozeer geld als wel extra handjes. Bij de KNVB hebben we contact met verenigingsondersteuner Michel van Ginkel, bijvoorbeeld over materialen en hulp bij de dag voor Casa Bonita.” Met bvo PEC Zwolle heeft de club een convenant. “Dat zien we vooral als een mooie gelegenheid om kennis te delen en informatie te vergaren. En we hebben natuurlijk gevraagd of er een speler aanwezig kan zijn op 30 mei.”
 

 "Stichting Vitesse Betrokken maakt veel werk
van hun maatschappelijke betrokkenheid" 

Vitesse Betrokken
Zulke verzoeken bereiken Vitesse maar al te vaak. Maar de bvo uit Arnhem maakte via de stichting Vitesse Betrokken veel meer werk van de invulling van hun maatschappelijke betrokkenheid. “Gaandeweg zijn we met partners steeds meer projecten gaan doen om jongeren aan te spreken en in beweging te krijgen,” vertelt Martijn de Wild van de stichting.

Aanvankelijk werd Vitesse Betrokken in 2007 opgezet voor het inzetten van fanatieke supporters voor het handhaven van de orde in het stadion. Nog steeds is er levendig contact met de achterban, onder andere via twee supporterscoördinatoren. Maar Vitesse Betrokken heeft de laatste jaren de vleugels uitgeslagen.

“Onder de naam Vitesse Hattrick zijn we begonnen met een project voor jeugd van 6 tot 21 jaar. Het begin met het project School, voor de jongste groep. Ze worden wekelijks door mensen uit de wijk getraind in zaalvoetbal. Die mensen uit de wijk worden begeleid door trainers van Vitesse. Als tegenprestatie gaan ze dan bijvoorbeeld een keer koffie schenken in het verzorgingstehuis.”
 

Street League
Het tweede deel van het project heet Street League, waar teams uit vijf wijken in de leeftijd tussen 13 en 16 jaar om een straatvoetbalcup strijden. “Ze kunnen op verschillende manieren punten verdienen. Het gaat niet alleen om de winst, maar bijvoorbeeld ook om fair play. De tegenprestatie gaat hier verder. Zo is nu het team van Klarendal een buurtbingo aan het organiseren. Dat levert geld op en een supermarkt heeft beloofd het bedrag te verdubbelen. Dit geld gaat dan naar de voedselbank.”

The Academy is de laatste fase, voor de jeugd tot 21 jaar. “Dan krijgen ze een opleiding tot coach en worden ze ingezet bij activiteiten van The School of The League. Een keer per zes weken is er een scholingsbijeenkomst en we kijken nadrukkelijk waar hun eigen behoeftes liggen. We proberen ze richting studie of werk te leiden.”

De tijd dat bvo’s zulke activiteiten ontplooiden bij wijze van ‘window dressing’ is volgens De Wild goeddeels voorbij. “Wij zijn echt gaan samenwerken met instanties uit de stad. Dat is een stap die we zo’n drie jaar terug hebben gezet. Eerst grepen we heel veel dingen aan en ging het wel ten koste van de kwaliteit of stond het eigenlijk te ver bij ons vandaan.”
 

 "Met deze projecten kunnen we een brug slaan
tussen Vitesse en de inwoners"

Arbeidersclub
Vitesse Betrokken kijkt meer naar de langere termijn, het richt zich op ‘groot’ Arnhem en sluit daarmee aan op een trend. “Arnhem is een arbeidersstad en Vitesse heeft supporters die zeggen waar het op staat. Daar staan wij als club voor open, met deze projecten kunnen we een brug slaan tussen Vitesse en de inwoners.”

Daarvoor werkt Vitesse Betrokken nauw samen met het sportbedrijf van de gemeente en met jongerenwerk. “Wij moeten bijvoorbeeld niet de taken van jongerenwerk gaan invullen, wij zijn geen hulpverleners. Maar wij willen wel de verbindende factor zijn en in veel gevallen is een voetbalclub als Vitesse dan ideaal.”

De KNVB helpt Vitesse Betrokken de jeugdtrainers in de wijken op te leiden, de samenwerking toont zich ook bij bijeenkomsten met een tiental amateurclubs in de regio. De Wild ziet naast het werken met jeugd nog wel andere projecten voor de toekomst richting 2020 opdoemen. “Het zou heel mooi zijn als we iets kunnen doen voor mensen met problemen op de arbeidsmarkt. En de vergrijzing komt er steeds meer aan.”
 

 
Sportknowhowxl

Hoofdsponsor: