21 mei 2012 In de media

Vitesse zet kroon op seizoen

Vitesse heeft gisteren de kroon gezet op een geweldig sei­zoen. De Arnhemse ploeg plaatste zich voor het eerst sinds tien jaar weer voor Europees voetbal, door RKC Waalwijk in de finale van de play-offs voor de tweede keer te verslaan.
Na de 1-3 op Hemel­vaartsdag in Waalwijk was de 2-1 zege in GelreDome meer dan vol­doende voor de rentree op de Eu­ropese velden. „Ik ben enorm trots en ook blij wat we dit seizoen met zijn allen hebben gepresteerd”, jubelde Vites­se- trainer John van den Brom tij­dens de feestelijke huldiging van de ploeg in GelreDome. „ Als je ziet waar we vandaan zijn geko­men. Op de eerste training had­den we slechts twaalf spelers tot onze beschikking. We hebben sa­men keihard gewerkt om ons gro­te doel te halen. Dat dat gelukt is, is echt fantastisch.”

Van den Brom is zelf de grote ar­chitect van het succes in Arnhem. De komst van de Georgische club­eigenaar Merab Jordania, in augus­tus 2010, zorgde voor nieuwe en ongekende mogelijkheden. Dat leidde vorig seizoen, onder de Spaanse trainer Albert Ferrer, nog tot chaos en verdeeldheid in de groep en tot degradatievoetbal, maar sinds de entree van Van den Brom is alles anders.

De oefenmeester uit Amersfoort slaagde er samen met zijn staf in de aanwezige individuele kwalitei­ten in Arnhem te bundelen en een team te smeden. „Ik heb altijd gezegd dat ik een teamspeler ben”, vertelde Van den Brom. „Dit suc­ces is dus ook het werk van ons allen. We hebben het samen ge­daan.”

„Dit is echt fantastisch”, sprak doelman Piet Velthuizen eufo­risch. „We gaan met Vitesse Euro­pa in. Daarvoor ben ik vorig jaar te­ruggegaan naar deze club. Het is geweldig dat het ons nu al is ge­lukt.”

En aanvoerder Guram Kashia: „We hebben dit seizoen het maxi­male gepresteerd. Eerst zevende in de competitie, en nu de play-offs gewonnen. We gaan nu feest vie­ren, dat hebben we wel verdiend.”

In de play-offs ontdeed Vitesse zich eerst van NEC ( 3- 2 en 2- 0), waarna de finale eigenlijk al op He­melvaartsdag was beslist. Na de 1-3 in Waalwijk geloofde RKC niet meer in zijn kansen en ook bij Vi­tesse ontbrak gisteren het heilige moeten. Zo ontrolde zich een par­tijtje zomeravondvoetbal, waarin Vitesse al gauw op rozen zat. Bin­nen drie minuten prikte Wilfried Bony raak na een vrije trap van Alexander Büttner (1-0). Bony werd zo de eerste speler die in alle play- offduels heeft gescoord.

Na de late 1-1 van Geoffrey Castil­lon bood Renato Ibarra de 24.561 toeschouwers op aangeven van Bo­ny alsnog een passend slotakkoord (2-1).

„ De wedstrijd was niet goed, maar de ontlading na afloop vergoedt veel”, stelde Van den Brom tijdens de feestelijke huldiging in het zin­derende GelreDome.

Gelderlander

Hoofdsponsor: