15 juli 2013 In de media

Vitesse begint Tour d’Europe prima

Arnhemse ploeg wint in het eerste serieuze oefenduel in de voorbereiding van titelaspirant Standard Luik (0-1).
Vitesse heeft een uitste­kende start gemaakt van de Tour d’Europe. De Arnhemse ploeg won zondagmiddag in de eerste serieuze test tijdens de oefencam­pagne van de Belgische titelpre­tendent Standard Luik (0-1).

Na drie kersmiskoersen tegen amateurteams is Vitesse overge­stapt op het serieuze, internatio­nale werk. Oefenduels met Stan­dard Luik, Lierse SK (komende vrijdag) en Bayer Leverkusen (za­terdag 27 juli) vormen de aanloop naar het nieuwe avontuur in de Europa League, dat op 1 augustus begint in de voorlaatste voorron­de voor de groepsfase.

Vitesse benaderde het treffen met Standard Luik alvast volgens de Europese gewoonten. De ploeg reisde een dag eerder naar België, trainde op zaterdag op het veld van Racing Jet Wavre waar zon­dag ook de wedstrijd plaatshad. En de Arnhemse hoofdmacht lo­geerde in Brussel in het hotel waar de nationale ploeg van Bel­gië tot de stamgasten behoort.

De zege op Standard Luik was ge­flatteerd en Peter Bosz, de nieuwe hoofdtrainer in Arnhem, was de eerste die door de cijfers heen keek. De Apeldoorner weet dat uitslagen in oefenduels niet alles­bepalend zijn. „Ik ben zeer tevreden en niet zo­zeer vanwege de overwinning”, stelde Bosz. „We hebben zaterdag in het hotel gepraat met de spe­lers over onze manier van spelen. Die heb ik zeker in de eerste twin­tig minuten teruggezien. Dit was een ideale wedstrijd. Ik vind be­langrijk hoe we als ploeg staan, hoe we druk uitoefenen, hoe we vooruit verdedigen. Dat zijn za­ken die ons spel straks moeten kenmerken. Het is een moeilijke manier van spelen. Want als het niet lukt, dan krijgen we een counter over ons heen, zoals van­daag ook te zien was.”

Standard had een licht overwicht en kreeg de meeste kansen, maar de Belgische topploeg is ook al een stuk verder in de voorberei­ding dan Vitesse. De bezoekers bleven overeind door enkele fraaie reddingen van doelman Piet Velthuizen en hadden aan een rake rebound van Jonathan Reis genoeg voor de winst in het oefenduel. De Braziliaan schoot van dichtbij hard raak, nadat Theo Janssen twee inzetten ge­smoord zag raken (0-1).

Reis (schot uit de draai naast en pegel op de lat) en Valeri Qazaish­vili (slap rollertje bij open schiet­kans) lieten de andere grote kan­sen die Vitesse creëerde onbenut. Reis en Qazaishvili waren ook de twee meest opvallende spelers aan Arnhemse zijde. De Brazili­aan speelde zeer sterk op de plek van de vertrokken aanvalsleider Wilfried Bony en de Georgiër sol­liciteert naar een basisplaats ach­ter de centrumspits.

Bosz roemde het spel van Reis (‘uitstekende wedstrijd’), maar hield de strijd om de spitspositie open. „Marcus Pedersen is pas la­ter bij de groep gekomen en Mike Havenaar sluit pas dinsdag aan. Ik weet dat Havenaar vorig seizoen vaak op tien heeft gespeeld, maar op die positie kan Qazaishvili ook spelen.”

Bosz ontweek de vraag of Vitesse een vervanger voor Bony moet aantrekken. Wel zei hij: „Er zal een aantal jongens meer moeten scoren. Ik denk dat dat mogelijk is, wanneer de spelers vaker in scoringspositie komen. Kakuta bij­voorbeeld, die heeft vorig seizoen één doelpunt gemaakt. Dat moet meer worden.”
 

 Standard Luik-Vitesse 0-1 (0-0).

 Scoreverloop: 73. Jonathan Reis 0-1.

 Scheidsrechter: Erik Lambrechts (België).

 Gele kaart: Batshuayi (Standard) en Mori (Vitesse).

 Aantal toeschouwers: 3.000.

Opstelling Standard: Kawashima; Opare (62.Ngawa), Kanu (46.Arsla­nagic), Ciman, Van Damme (62.Iandoli); Mujangi Bia (62.Bu­lot), Cissé (62.Buyens), Vainqueur (67.Oztürk), Mpoku (67.Ghoo­channejhad); Batshuayi (62.De Ca­margo) en Ezekiel (62.Biton).

Vitesse: Velthuizen; Leerdam (68.Vink), Kashia, Van der Heijden (32.Mori), Van Aanholt; Pröpper (46.Vejinovic), Qazaishvili, Jans­sen; Ibarra (68.Tighadouini), Reis en Kakuta (68.Pedersen).

Bijzonderheden: Bij Vitesse moest centrumverdediger Jan-Arie van der Heijden na ruim een half uur spelen naar de kant, nadat hij ge­blesseerd was geraakt toen hij een schot van Standard-aanvaller Mi­chy Batshuayi wilde voorkomen.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: