14 september 2014 In de media

Vitesse vindt tegen Excelsior verlosser in Dauda

Vitesse heeft eindelijk de eerste overwinning in dit Eredivisieseizoen te pakken. De ploeg van trainer Peter Bosz won zondag met 3-1 van Excelsior, dat geen grip kreeg op spits Abiola Dauda.
De Nigeriaanse spits mocht voor het eerst in de basis beginnen en betaalde het vertrouwen uit door drie goals voor zijn rekening te nemen.

De geboren Nigeriaan kwam in de zomer over van Rode Ster Belgrado, maar het duurde lang voordat de 26-jarige spits topfit was. Na twee invalbeurten mocht Dauda tegen Excelsior voor het eerst starten. De man met het rugnummer 14 beschaamde het vertrouwen van Bosz niet. Hoewel Dauda zeker geen grootse wedstrijd speelde, stond de spits wel drie keer op de goede plaats om de bal binnen te werken.

Vitesse snakte de afgelopen weken naar een aanvaller als Dauda die makkelijk scoort. Het elftal van Bosz speelde in de eerste vier wedstrijden namelijk heel behoorlijk, maar verzuimde de kansen af te maken. De Arnhemmers domineerden op bezoek bij Ajax en PSV, maar moesten toch twee keer met een nederlaag naar huis. Met slechts 1 punt op zak stond er daarom behoorlijk wat druk op de thuiswedstrijd tegen Excelsior, de promovendus die al 7 punten binnen heeft.

Hoewel Bosz steeds benadrukte hoe goed zijn elftal voetbalt, besloot hij toch flink in te grijpen. De trainer voerde liefst vier wijzigingen door in zijn ploeg. Belangrijkste slachtoffer was Jan-Arie van der Heijden, al jaren een vaste waarde achterin. Vitesse domineerde de wedstrijd eigenlijk op alle fronten, maar had opnieuw moeite de grote hoeveelheid kansen om te zetten in doelpunten.

Vlak voor rust brak Dauda de wedstrijd dan toch open, door raak te koppen uit een hoekschop van Zakaria Labyad. In de tweede helft liet de Nigeriaanse Zweed zien een echte spits te zijn. Eerst maakte hij de 2-0 toen de bal toevallig voor zijn voeten viel, even later tikte hij een kopbal van Guram Kashia achter doelman Alessandro Damen van Excelsior. Jeff Stans deed uit een strafschop nog iets terug namens de bezoekers.