16 februari 2017 In de media

Vitesse versus de kilo’s

Van de 100 kinderen van 10 en 11 jaar in de Arnhemse wijk Malburgen zijn er een stuk of 17 te zwaar. Dat zijn er vier meer dan landelijk. Maar dat gaat veranderen. Als het aan Vitesse ligt.
De Arnhemse club begint met het project Vitesse GOALS.

Het is een van de vele activiteiten van de stichting Vitesse Betrokken. Gisteren bezochten de spelers Rijnstate en ondertussen kijken medewerkers van acht Europese clubs mee hoe dat gaat met al die maatschappelijke projecten. "Maar dat is toeval", zeggen ze bij Vitesse.

Natuurlijk wil de club scoren, maar GOALS staat voor 'Gezond Onderweg naar een Actieve LeefStijl', vertelt projectleider Robin Janssen. De methode leert kinderen van 6 tot 12 jaar in acht weken een gezonde leefstijl aan en moet het overgewicht in de leeftijdsgroep verminderen.

Dat gebeurt via lessen aan de hand van een boekje waarin Vitesse-captain Guram Kashia zijn voorliefde voor broccoli onthult en Navarone Foor bekent dat aardbeienyoghurt zijn favoriete snack is. Milot Rashica is 'gek op bananen!'. "En natuurlijk gaan we gymmen", zegt Janssen.

De leerlingen van de Margarethaschool hebben de primeur, maar ook kinderen van de Johannesschool, de De Monchyschool, de Pastoor van Arsschool en het Mozaïek in Malburgen en Immerloo doen mee. Vitesse wil 1.000 jonge inwoners van de wijk Malburgen bereiken.

De spelers van Vitesse moeten hun rolmodellen worden en gedurende het project zullen voetballers ook in de les aanschuiven. Dan kan bijvoorbeeld Lewis Baker de kinderen persoonlijk uitleggen waarom hij zo van pasta met spinazie en tomaten houdt.

Ook ouders worden erbij betrokken. Janssen: "We kunnen de kinderen nog zo veel leren, uiteindelijk zetten de ouders het eten op tafel. Die halen we dus een keer naar Papendal voor een kookworkshop: hoe maak je voor weinig geld een gezonde maaltijd."

Vitesse heeft voor GOALS de handen ineengeslagen met een reeks partijen, zoals de gemeente, Sportbedrijf Arnhem en de Gelderse Sportfederatie. Die brede samenwerking levert de club de complimenten op van Gerrie Elfrink, Arnhems wethouder Sport.

"Vitesse doet dit heel goed, GOALS is een mooi voorbeeld", zegt hij. "Daarom gaan we binnenkort het convenant met de club verlengen. Daarin staat dat we nóg meer gaan doen, bijvoorbeeld een project met vluchtelingen."

Meer dan voetbal

Vitesse is meer dan voetbal. Met de stichting Vitesse Betrokken toont de club maatschappelijke betrokkenheid. Door een jaarlijks bezoek aan de kinderafdeling van ziekenhuis Rijnstate Arnhem en met uiteenlopende projecten, zoals:

Vitesse Hattrick, moet kinderen en jongeren tussen 6 en 21 jaar in beweging brengen. Ook sociaal.

Playing for Succes, naschools programma onder de tribunes van GelreDome.

Vitesse Werkt!, begeleidt jongeren die buiten de boot dreigen te vallen naar werk. Vitesse Eurofit, wil mannen tussen 30 en 65 afhelpen van hun overgewicht.

Vitesse Oldstars, voor 60-plussers die sportief en sociaal actief willen zijn.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: