20 september 2014 In de media

Vitesse vergeet zichzelf te belonen in Airbornewedstrijd

Vitesse is tijdens het Airborne duel ter nagedachtenis aan de Slag om Arnhem niet verder gekomen dan een gelijkspel tegen Heerenveen.
Vitesse schiet met punt niets op

Beide ploegen scoorden voor rust één maal en daar bleef het bij. Vitesse speelde 45 minuten sterk, maar zakte in het tweede bedrijf weg en kreeg nauwelijks nog uitgespeelde kansen. De ploeg van trainer Bosz blijft door het teleurstellende resultaat onderin de ranglijst bungelen.

Vitesse pakte direct het initiatief in de wedstrijd die vooraf in het teken stond van de Operatie Market Garden, zeventig jaar geleden. In het speciale lichtblauwe Airborne tenue begon Vitesse fel en geconcentreerd. Heerenveen moest direct terug. Pröpper zorgde met een goed schot voor het eerste gevaar, maar Nordfeldt reageerde alert. Vijf minuten later vuurde Vejinovic van nog grotere afstand, waarbij Nordfeldt blunderde zonder dat het Heerenveen schade opleverde.

Vitesse reageert snel

Het openingsoffensief luwde na een kwartier en Heerenveen meldde zich meer en meer. Halverwege de eerste helft ging Wallace op rechts in de fout. Uth profiteerde genadeloos en knalde zijn ploeg met een kiezelhard schot in de korte hoek op een 1-0 voorsprong. Vitesse reageerde snel. Vijf minuten later probeerde Olinyk het op links met een actie. Achenteh trok voor en de weggewerkte bal werd feilloos binnengeschoten door Pröpper.

Pröpper opnieuw smaakmaker

Na ruim een half uur liet Pröpper, ook vorige week al de beste van bij Vitesse, zijn klasse weer zien. De Arnhemmer gaf met een steekbal Leerdam een niet te missen kans, maar die faalde oog in oog met Nordfeldt. Een minuut later probeerde Pröpper het zelf met een schot van 25 meter. Nordfeldt bokste de bal naar de zijkant. Vitesse was duidelijk de baas op het veld en joeg op een voorsprong. Die was er bijna toen Olinyk zijn technische vaardigheden showde, Wallace doorspeelde op Leerdam, maar de middenvelder kreeg de bal er van dichtbij opnieuw niet in.

Vitesse zakt weg

In de tweede helft bleef Vitesse de betere ploeg. Met Ibarra voor de onzichtbare Labyad hoopte trainer Bosz op meer diepgang en gevaar vanaf de rechterflank. Dat leidde ook snel tot een aardige kans voor de Ecuadoriaan, maar Dauda hield een tegenstander vast waardoor scheidsrechter Makkelie affloot. Aan de andere kant maakte ook Heerenveen bijna zijn tweede treffer via Van den Berg. Velthuizen reageerde bekwaam. Vitesse had het moeilijker nu Heerenveen de ruimtes nog kleiner maakte. De aanvallende ingestelde back Wallace kreeg na een combinatie met Dauda een aardige kans, maar Nordfeldt liet zich niet verrassen. Bosz bracht ook Qazaishvili voor Dauda, die weinig had te vertellen bij centrumverdediger Buijs en Traore. Maar ook die veranderingen hielpen Vitesse niet verder in de matige tweede helft. Met één punt schoot de Arnhemse club uiteindelijk nauwelijks iets op.

Opstelling: Velthuizen, Wallace, Kruiswijk, Van der Heijden, Achenteh; Pröpper, Vejinovic, Leerdam; Labyad (46.Ibarra), Dauda (70.Qazaishvili), Olinyk (76. Traore)