25 maart 2015 In de media

Vitesse-talent Diks strijdt voor EK-ticket met O19

Kevin Diks mag alsnog met Oranje onder 19 op jacht naar een ticket voor het EK van komende zomer in Griekenland.
De verdediger van Vitesse kreeg zondagavond toch een uitnodiging.[Foto]

"Ik werd gebeld rond etenstijd", vertelt de 18-jarige rechtsback uit Apeldoorn tegenover ELF Voetbal. "Eerst door mijn eigen trainer (Peter Bosz, red.), vervolgens ook door Aron Winter (bondscoach Oranje onder 19). Ik moest om half tien binnen zijn in het spelershotel in Wolvega. Het eten heb ik maar afgebroken en we zijn direct vertrokken."

"Gelukkig was ik dik op tijd binnen. Om negen uur kon ik nog mooi aanschuiven om met de jongens El Clásico (FC Barcelona – Real Madrid 2-1, red.) te kijken." Een mooie beloning voor Diks, die dit seizoen een basisplaats heeft veroverd in de Arnhemse formatie. Al belandde hij in eerste instantie op de standby-lijst en werd hij pas doorgeschoven toen Hidde ter Avest van FC Twente vanwege een blessure moest afmelden.

Studie
"De bondscoach heeft me netjes uitgelegd waarom ik er aanvankelijk niet bij zat", vervolgt Diks. "Achteraf begreep ik dat ook wel. Wat hij vertelde? Dat kan de bondscoach beter zelf vertellen." Zijn tijdschema moest hij direct omgooien. "Het seizoen tot nu toe is best zwaar geweest. Anders had ik nu wat rust kunnen nemen. Schoolverplichtingen heb ik dit jaar niet, nadat ik afgelopen zomer ben gestopt met mijn hbo-opleiding Business & Management. Volgend schooljaar wil ik weer een nieuwe studie oppakken. Maar dat is van latere zorg. Nu wil ik me met Oranje onder 19 zeker plaatsen voor het EK in Griekenland."

Donderdag staat de eerste poulewedstrijd in Harkema tegen Servië op het programma. "Dat is altijd een temperamentvolle ploeg. Een pittige tegenstander om tegen te openen. Maar dat geldt ook voor de andere landen," aldus Diks, die op een kamer ligt met Jari Schuurman van Feyenoord. Zaterdag stuit Oranje onder 19 in Assen op Noorwegen, dinsdag volgt de afsluitende wedstrijd in Harkema tegen Zwitserland. "Bij Noorwegen speelt Morten Thorsby van sc Heerenveen. Hopelijk kunnen we wat advies inwinnen bij Pelle van Amersfoort, haha."

"Maar heel veel kan ik er niet over vertellen. Ik zit nu pas voor het eerst bij deze selectie en heb nog niet eerder tegen de landen gespeeld. Maar door de technische staf zullen we vooraf zeker worden bijgepraat over de goede en zwakke punten van de ploegen. Daar maak ik me geen zorgen over."

De bekende website Bleacher Report maakte ook een overzicht van spelers, die aan het einde van het seizoen een klapper kunnen maken. Diks staat bij het rijtje 'honourable mentions'.
 

ELF / Foto’s SV

Hoofdsponsor: