29 juni 2017 In de media

Vitesse ontstemd over rol KNVB bij organisatie Johan Cruijff Schaal

In reactie op vragen van De Telegraaf over de nieuwe aanpak en regelgeving van de Johan Cruijff Schaal, heeft algemeen directeur Joost de Wit zijn grote ongenoegen geuit over de rol van de KNVB bij de organisatie van het evenement en de gevolgen daarvan.
"De bizarre toezegging van slechts 1.200 kaarten voor onze supporters staat niet in verhouding tot het uitgangspunt om van deze neutrale wedstrijd een aantrekkelijk voetbalevenement te maken bij de start van het seizoen", zegt de clubbestuurder in een nadere toelichting. "Met dit aantal voelen we ons een figurant in een evenement waar we met het winnen van de beker toch echt de hoofdrol hebben verdiend."
 
Vitesse heeft in de afgelopen weken op veel verschillende manieren het gesprek gevoerd met de voetbalbond, die deze week echter definitief heeft laten weten niet terug te willen komen op hun besluit, omdat de Rotterdamse driehoek (burgemeester, politiechef en officier van justitie) de veiligheid niet zou kunnen garanderen tijdens de vakantieperiode.
 
"Onbegrijpelijk", zegt De Wit. "Onze supporters zijn een essentieel onderdeel van het spel; winnen doe je met z’n allen. Het voelt alsof je niet welkom bent op je eigen feest. Hoe moet ik dit uitleggen?"
 
Volgens Vitesse verschuilt de KNVB zich onterecht achter de driehoek omdat de bond in een eerder stadium verzuimd heeft eigen verantwoordelijkheid te nemen voor de organisatie van het evenement. Bovendien valt er veel aan te merken op de besluitvorming. Te weinig clubs zijn bij de uitkomsten van de nieuwe aanpak betrokken, is het niet duidelijk hoe dit besluit precies is genomen en wie waar nu uiteindelijk mee heeft ingestemd.
 
"Dat wij nu met de gevolgen worden geconfronteerd is erg zuur", zegt De Wit. "En dit gaat niet over de Johan Cruijff Schaal alleen. Het raakt aan een groter probleem dat we met elkaar hebben. Dit gaat opnieuw over draagvlak en de samenwerking tussen de clubs en de KNVB. Over de vraag waar de KNVB nu precies voor staat. Het is niet de eerste keer dat dit in de afgelopen maanden ter discussie wordt gesteld. Dat baart me zorgen. In de bijeenkomst van clubs en KNVB aanstaande maandag zal ik hier zeker vragen over gaan stellen."
 

Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: