8 december 2017 In de media

Vitesse neemt met verdiende zege afscheid van Europa League

Vitesse heeft zijn Europa League-campagne donderdagavond afgesloten met een overwinning in eigen huis tegen OGC Nice.
Het elftal van Henk Fraser verkocht zijn huid duur in een volgepakt GelreDome en trok het duel in de slotfase toch nog naar zich toe dankzij een doelpunt van Luc Castaignos: 1-0. Vitesse boekte zo zijn eerste zege in de Europa League en besluit het Europese seizoen met vijf punten.

Voor zowel Vitesse als Nice stond er feitelijk niets meer op het spel en dat was terug te zien op het wedstrijdformulier. Beide teams traden aan zonder een groot aantal dragende spelers: Fraser hield Milot Rashica en Bryan Linssen buiten zijn basiself, terwijl bij de bezoekers onder anderen Mario Balotelli was achtergelaten in Frankrijk.

Vitesse verloor eerder dit toernooi op eigen veld al van Lazio en Zulte Waregem en hoopte zijn aanhang in de laatste groepswedstrijd toch nog een overwinning te schenken.

De ploeg van Fraser begon in elk geval uitstekend aan de wedstrijd. Guram Kashia dook al na vijf minuten gevaarlijk op voor het doel van de bezoekers, maar zijn kopbal werd van dichtbij gepareerd door Yoan Cardinale. Daarna kreeg Nice wat meer grip op de wedstrijd. Jean-Victor Makengo dwong Remko Pasveer tot een redding, terwijl een overtreding van Julian Lelieveld op Racine Coly in het strafschopgebied van de Eredivisionist onbestraft werd gelaten door de arbitrage.

Vitesse kwam er na een sterke start even niet meer aan te pas, maar kreeg in de slotminuut van de eerste helft toch nog een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. Luc Castaignos schoot van dichtbij echter wild op Cardinale.Na de onderbreking werd Navarone Foor als vervanger van de geblesseerde Charlie Colkett binnen de lijnen gebracht door Fraser. De invaller liet zich met een gevaarlijke poging van afstand direct gelden, maar had de pech dat Cardinale op de goede plaats stond om te redden. Even later haalde de doelman een schot van Mason Mount uit de benedenhoek.

Vitesse trok het initiatief na rust brutaal naar zich toe, maar moest wel behoedzaam blijven voor de uitvallen van Nice. Pasveer werd rond het uur tot tweemaal toe aan het werk gezet door Alassane Pléa, die kort daarna werd gewisseld ten faveure van de pas zestienjarige Mohamed Lamine Diaby.

Fraser had zijn zinnen gezet op een overwinning en wisselde daar ook naar: Rashica werd twintig minuten voor tijd alsnog binnen de lijnen gebracht en hij was vijf minuten voor tijd goud waard voor Vitesse. De rechtsbuiten stoomde over de rechterkant van het veld op, waarna hij de bal voorbracht. Cardinale kreeg de bal niet onder controle, waarna Castaignos Vitesse met een intikker van dichtbij toch nog de zege bezorgde.