30 juli 2014 In de media

Vitesse moet meerdere erkennen in Chelsea

Vitesse ging in eigen huis ten onder tegen moederclub Chelsea. Ondanks het goede aanvallende spel, liet het verdedigend te veel steken vallen tegen het effectieve Chelsea; 1-3.
In de aanloop naar het nieuwe seizoen oefende Vitesse vandaag tegen grote broer Chelsea. Sinds enkele jaren hebben de twee clubs een samenwerkingsverband, waardoor veel spelers bij beide clubs actief zijn geweest. Vandaag was dit ook niet anders.

Marco van Ginkel was na een lange blessure weer fit genoeg en kon vandaag zijn rentree gaan maken. Lucas Piazon, die vorig jaar in Arnhem te bewonderen was, stond vandaag echter niet op het wedstrijdformulier. Ook Cristian Atsu speelde vandaag niet mee. De Ghanese aanvaller wordt in verband gebracht met een transfer waardoor José Mourinho hem niet hoefde te zien spelen. Al deze spelers waren bij Vitesse sterkhouders, maar moeten in Londen knokken voor hun plekje. Zodoende wilden de jonge spelers laten zien wat ze in hun mars hadden.

Chelsea dodelijk effectief
De bezoekers begonnen zoals verwacht fel aan het duel. The Blues beschikken over meer kwaliteit, dus probeerde het via haar snelle spitsen gevaarlijk te worden. Na drie minuten was het al raak. Diego Costa stond buitenspel, maar werd niet teruggefloten. De kersverse aanwinst liep alleen op de goal af, maar had oog voor Mohammed Salah. Diego Costa schoof de bal voor doelman Room langs die daardoor kansloos was; 0-1.

Vitesse werd na de tegentreffer sterker. De combinaties lukte beter en het kwam beter in de wedstrijd. Met name Marko Veijnovic speelde een goede eerste helft en stuurde Leerdam enkele keren de diepte in. De thuisploeg had meer kansen en meer balbezit, maar Vitesse wist dit niet om te zetten naar doelpunten. Jose Mourinho en zijn ploeg hebben echter niet veel kansen nodig. Op 25 meter van de goal kreeg Chelsea een vrije trap, die Cesc Fàbregas overtuigend tegen de touwen schoot; 0-2.

Sterk Vitesse
Vitesse zette de goede lijn van de eerste helft door. Het behield meer balbezit en had meer kansen, maar de doelpunten bleven uit. De tactiek van Mourinho en zijn team is ook het ver terugzakken en gevaarlijk worden in de counter. Met de snelheid van Costa, Fernando Torres en Salah bleven the Blues gevaarlijk.

De thuisploeg had echter veel meer grip op de spitsen van de Londenaren dan in de eerste helft. Er werd vroeg druk gezet, waardoor zij hun actie niet in konden zetten. Echter wist Vitesse het veldoverwicht niet om te zetten naar uitgespeelde kansen. Zakaria Labyad had in het eerste half uur van de tweede helft de grootste kans op een doelpunt, maar zijn pegel van ongeveer veertig meter spatte uiteen op de lat.

Nieuwe gezichten
Veel kansen waren er in het restant van de wedstrijd niet meer. De laatste twintig minuten werden voornamelijk gebruikt om het publiek kennis te laten maken met enkele nieuwe gezichten. Bij Vitesse kwamen Marvelous Makamba en Oliynyk maakte hun entree in het eerste.

Een kwartier voor tijd bouwde Chelsea de voorsprong nog uit. Wederom werd er in de verdediging slordig omgegaan met het balbezit waar Diego Costa dankbaar gebruik van maakte. De spits liep in zijn eenjte op doelman Piet Velthuizen af waarna hij, net als bij de 1-0, de bal voor de doelman langs af gaf aan zijn medespeler. Ditmaal mocht Nemanja Matic afdrukken; 0-3.

Eer gered
Mourinho haalde in de laatste tien minuten zijn sterkhouders van het veld omdat de buit binnen was. Alle wissels werden één voor één binnen de lijnen gebracht. Ook Vitesse bracht nog enkele nieuwe namen binnen de lijnen. Uros Đurđević maakte vlak na zijn invalbeurt meteen een goal. In de 89ste minuut tekende de spits voor de ere treffer; 1-3.

Voor Vitesse zal deze vriendschappelijke wedstrijd echter een teken dat het nog een lange weg te gaan heeft. Verdedigend zal het beter moeten, wil het dit seizoen weer mee gaan draaien in de top van de Eredivisie.