28 februari 2015 In de media

Vitesse is niet te stoppen

Op 28 februari overleed Theo Bos en Vitesse heeft zijn clubicoon twee jaar later een mooi eerbetoon kunnen geven.
De ploeg van Peter Bosz boekte tegen PEC Zwolle zijn zesde competitiezege op rij (2-1) en zet zijn opmars in de Eredivisie dus voort. Vitesse heeft PEC gepasseerd op de ranglijst en staat nu vijfde, al kan sc Heerenveen zondag weer over de Arnhemmers heen klimmen. PEC is uit vorm en heeft nu vier competitiewedstrijden op rij verloren.

Dat terwijl de avond nog wel zo goed begon voor de bekerwinnaar, die al na vier minuten spelen op voorsprong kwam. Bart van Hintum nam bij een inworp een aanloop en gooide de bal strak het strafschopgebied in, waar Rochdi Achenteh zich liet verrassen door Mustafa Saymak, die de score opende. Het was echter een spaarzaam hoogtepunt van PEC, dat in het restant van de ontmoeting de mindere ploeg was.

Vitesse speelde prima en Traoré kreeg na een kwartier spelen een eerste goede kans op de gelijkmaker, maar hij schoot in het zijnet. De man in vorm kreeg iets teveel ruimte omdat PEC op dit moment even met tien man op het veld stond: Maikel van der Werff, die in de zomer van PEC naar Vitesse vertrekt, viel al vroeg in de wedstrijd geblesseerd uit.

Met Thomas Lam als vervanger van Van der Werff had PEC het moeilijk. Vitesse zette veel druk naar voren en Zakaria Labyad, Traoré, Valeri Qazaishvili en nog eens Traoré werden al gevaarlijk, voordat de verdiende gelijkmaker ongeveer tien minuten voor rust dan eindelijk viel. Na een afgeslagen vrije trap kopte Guram Kashia de bal terug de gevarenzone in, waar Traoré goed oplette en de 1-1 binnen schoot. Voor de aanvaller betekende dit zijn derde doelpunt uit de laatste vier wedstrijden en na een geweldige pass van Labyad had Traoré ook zijn vierde goal uit vier duels kunnen maken, maar nu stuitte hij op Warner Hahn. De sterk spelende keeper hield PEC in de eerste helft op de been.

Kort voor rust leek Vitesse alsnog op voorsprong te komen, toen Ben Rienstra aan het shirt van Kevin Diks trok en de thuisploeg een strafschop kreeg. Marko Vejinovic ging vol vertrouwen achter de bal staan, maar schoot hoog over, waardoor Vitesse en PEC in evenwicht gingen rusten.

Voor de tweede helft bracht Ron Jans Tomás Necid in de ploeg bij PEC; hij maakte zijn rentree, nadat hij op 20 december zijn laatste wedstrijd voor de bekerwinnaar had gespeeld. Jans hoopte met Necid binnen de lijnen meer aan voetballen toe te komen, maar Vitesse bleef de bovenliggende partij. Pröpper kreeg de eerste kans van de tweede helft, maar schoot op aangeven van Traoré over.Vitesse kwam met de schrik vrij toen een vrije trap van Van Hintum via de bovenkant van de lat over ging, maar verder lieten de bezoekers lange tijd niet veel meer zien.

Vitesse was de baas in eigen huis en kwam een klein halfuur voor tijd op een verdiende voorsprong, toen Pröpper de bal na een korte dribbel over de kansloze Hahn heen stiftte. Vitesse bleef ook na deze goal aanvallen en Denys Oliynyk kon een mislukt schot van Labyad bijna binnen tikken, maar bij de tweede paal kwam hij net tekort.

PEC bleef dus in leven en Necid dacht de 2-2 te maken, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd wegens een duw van Eli Babalj. Van Hintum zorgde met een verre inworp ook nog voor gevaar, maar Vitesse hield stand en Oliynyk draaide de bal op de paal. Er gebeurde dus van alles in een heerlijke wedstrijd in Arnhem, die eindigde in een 2-1 zege voor de gastheren.