24 april 2015 In de media

Vitesse droomt van ‘finale’ in de Kuip

Nog geen drie maanden geleden bezette Vitesse een dramatische twaalfde plek in de eredivisie. Vanavond kan de ploeg van Peter Bosz nummer 3 Feyenoord tot op een punt naderen.
„Het zou mooi zijn als we straks in de Kuip een soort finale voor Europees voetbal spelen/' zegt verdediger Jan-Arie van der Heijden.

Slechts één keer eerder vond Vitesse zich na een voetbalseizoen terug op plek 3. Onder trainer Henk ten Cate zetten de Arnhemmers de beste prestatie in de clubgeschiedenis neer. „In 1998 was dat hè," zegt Van der Heijden. „Het is wel een mooie uitdaging om die prestatie te evenaren. Je moet er in elk geval alles aan doen om dat doel te bereiken."

Met een plek in detop-3 hield niemand bij Vitesse nog rekening na de dram atische eerste seizoenshelft, die de club deed kelderen naar het rechter rijtje. Sinds februari verloor coach Bosz met zijn spelers geen duel m eer. Van de laatste twaalf wedstrijden werden er zelfs tien gewonnen.

Door de indrukwekkende serie is Vitesse opgerukt naar de vierde plaats en werd het ticket voor de play-offs reeds veiliggesteld. Sinds vorige week ligt er meer in het verschiet.

Thuis voor de buis zag Bosz het gat met Feyenoord, dat in de Kuip verrassend onderuitging tegen Go Ahead (0-1), slinken tot vier punten. „Dat vond ik natuurlijk gaaf, omdat het voor ons de hoop op de derde plek levend houdt. En daarmee dus ook directe plaatsing voor Europees voetbal. Ik ben alleen altijd heel bang dat als je daar aandacht aan geeft, het afleidt van het eerstvolgende duel," aldus de trainer.

Om de kloof met de Rotterdammers helemaal te dichten moet Vitesse vanavond eerst afrekenen met ADO. „We hebben het nog steeds niet in eigen hand. Na dit weekend misschien wel. Maar dan moeten we eerst ADO verslaan en dat is al lastig genoeg," vindt Van der Heijden.

Concurrent Feyenoord gaat zondag op bezoek bij FC Groningen. Over twee weken kan Vitesse Feyenoord mogelijk helemaal op de knieën krijgen wanneer het afreist naar de Kuip voor een onderlinge ontmoeting. Van der Heijden: „Het zou mooi zijn als we dan een soort finale voor Europees voetbal spelen. Een derde plek zou een beloning zijn voor onze geweldige tweede seizoens­helft.

„En op basis van hoe we het hele seizoen al voetballen, zou je dat niet eens onverdiend kunnen noemen. Voor de winterstop was het alleen qua resultaat minder bij ons, maar we zijn nooit in de war geraakt en zijn blijven vasthouden aan onze spelopvatting. Dat maakt deze reeks ook zo mooi."

Mocht Vitesse middels de derde plek of via een barrage de Europa League bereiken, dan maakt de verdediger dat komend seizoen niet meer mee. Van der Heijden is in het bezit van een aflopend contract en vervolgt zijn carrière zeer waarschijnlijk in het buitenland. „Het zijn rumoerige, maar ook prachtige jaren geweest. Ik hoop dat ik afscheid kan nemen met Europees voetbal. Dat gun ik iedereen hier."
 

AD / Foto’s SV

Hoofdsponsor: