20 augustus 2014 In de media

Vitesse de grootste stijger ranglijst van favoriete sportploegen

Het Nederlands elftal blijft de favoriete sportploeg, ondanks de imagodaling. In de Top-10 van sterkste merken onder de sportclubs en -ploegen is Vitesse de grootste stijger.
Hoewel het imago van het Nederlands elftal in de afgelopen twee jaar een stevige knauw heeft gekregen, blijft het de favoriete sportploeg van het Nederlandse volk.

Ajax en Feyenoord nemen de tweede en derde positie in op de ranglijst van populairste sportploegen. Ook PSV en AZ staan in de top-5.

De clubs met de grootste stijging ten opzichten van 2012 zijn Vitesse en FC Groningen. Dit blijkt uit een tweejaarlijks merkenonderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 2.000 Nederlanders.

Uit navraag door de vitesse.org redactie bij Beerda Brand Consultancy naar de redenen van de sterke stijging van Vitesse in de periode 2012-2014 blijkt dat de Arnhemse club onder de gemiddelde Nederlander boven 18 jaar een sterkere reputatie te hebben gekregen.

Voortvloeiend uit het onderzoek geeft Beerda Brand Consultancy desgevraagd een korte analyse van het merk Vitesse:

  • De Nederlandse bevolking heeft meer waardering voor Vitesse gekregen;
  • Ook is de nationale band met Vitesse sterker geworden;
  • Op vrijwel alle imagofactoren maakt Vitesse een positieve ontwikkeling door;
  • Er bestaat een positieve vibe rond Vitesse: steeds meer mensen verwachten dat Vitesse meer publiek gaat trekken in de toekomst.

Top-10 van sterkste merken onder de sportclubs en -ploegen (inclusief de positie in 2012):

1. Nederlands voetbalelftal (1)
2. Ajax (3)
3. Feyenoord (2)
4. PSV (6)
5. AZ (7)
6. FC Groningen (10)
7. Vitesse (11)
8. FC Twente (5)
9. FC Utrecht (9)
10. ADO Den Haag (13)

Onderzoek onder 2.000 respondenten

Voor het onderzoek zijn 2.000 respondenten in twee fases ondervraagd. Eerst is de spontane bekendheid van de duizenden merken in de sportsector onderzocht.

Daarna is voor de 100 bekendste merken in detail navraag gedaan naar de merkkracht en het imago. Elk merk is op 39 factoren onderzocht: spontane bekendheid, merkkracht (= bekendheid, waardering en binding), persoonlijkheid (16 factoren), prestatie (16 factoren), bezoek/lidmaatschap, intentie tot bezoek/lidmaatschap en groeiverwachting.

Met het onderzoek is de reputatie van alle clubs, ploegen, mensen, bonden, koepelorganisaties, evenementen, competities en accommodaties van de Nederlandse sportsector gemeten.

(Klik hier voor de volledige tekst 'Imago WK daalt')

Beerda Brand Consultancy / Foto’s SV

Hoofdsponsor: