21 mei 2015 In de media

Vitesse buigt achterstand om en verslaat PEC Zwolle

Vitesse staat met één been in de finale van de play-offs om een ticket voor de derde voorronde van de Europa League. De nummer vijf van de Eredivisie boog donderdagavond een achterstand om en won met 1-2 van PEC Zwolle. De return in GelreDome staat voor komende zondag op het programma.
Maikel van der Werff maakt na dit seizoen de overstap naar Vitesse en nota bene hij deed zijn toekomstige werkgever in het IJsseldelta Stadion pijn. De verdediger bepaalde na iets meer dan een half uur spelen de ruststand op 1-0: Davy Pröpper liet de bal van zijn voet springen, Jody Lukoki zette de meelopende Van der Werff vrij voor het doel en die hoefde de bal alleen nog maar in de verre hoek te plaatsen. Van der Werff werd daarmee de achtste speler in de Eredivisie die dit seizoen twee keer scoorde tegen Vitesse. Het doelpunt kwam overigens redelijk uit de lucht vallen, want de thuisploeg hield een afwachtende houding aan en kwam nauwelijks tot kansen.

Na een kwartier werd men voor het eerst gevaarlijk: Eloy Room had moeite met een zwabberend afstandsschot van Tomas Necid. Vitesse had een licht overwicht en dat resulteerde in de beginfase al toe een aantal mogelijkheden: Valeri Qazaisvhili schoot van een meter of dertig naast, Renato Ibarra dwong doelman Warner Hahn tot een redding en de rechtsbuiten van Vitesse mikte na de bovengenoemde kans voor Necid rakelings naast. Beide partijen leken enigszins met de handrem erop te spelen en daar kwam na de goal weinig verandering in. Zwolle nam wel meer het initiatief, maar in de eerste helft werden er geen mogelijkheden meer gecreëerd.

In de eerste minuten van de tweede helft zochten beide ploegen de aanval: Ben Rienstra schoot in kansrijke positie hoog over en nadat Zwolle even later opnieuw een kans onbenut had gelaten, mikte Qazaishvili aan de andere kant van het veld centimeters naast. De wedstrijd zakte hierna weer in: het tempo lag laag en er werd bijna risicoloos gevoetbald. Na een klein uur veerde het publiek weer even op: Necid kopte na een voorzet van Lukoki recht in de handen van Room. Na 65 minuten voerde Peter Bosz een dubbele wissel door: Wallace en Marko Veijnovic kwamen in de ploeg voor Zakaria Labyad en Josh McEachren. Drie minuten later kwam Vitesse langszij.

Koud in het veld haalde Vejinovic van afstand uit en zag hij hoe Hahn er nog wel een hand tegenaan kreeg, maar de gelijkmaker niet kon voorkomen: 1-1. Een kwartier voor tijd kwamen de Arnhemmers zelfs op voorsprong: PEC schreeuwde om een strafschop, maar kreeg die niet en in de counter sloeg de tegenstander toe. Wallace ging aan de wandel en vond Qazaishvili in het strafschopgebied. De Georgiër ontsnapte aan de aandacht van Van der Werff en schoof de 1-2 in het doel. Zwolle deed nog wel zijn best om er 2-2 van te maken, maar de tank was leeg en de finale van de play-offs lijkt voor de verliezend bekerfinalist nu wel erg ver weg.