17 mei 2018 In de media

Vitesse blijft koopjesjager: geen extra geld voor nieuwe spelers

Vitesse schrijft over het afgelopen boekjaar zwarte cijfers. De transferzomer van 2017 geldt met een miljoenenopbrengst als de goudmijn voor de Arnhemse club.
Maar voor het nieuwe seizoen geeft dat geen financiële impuls op de spelersmarkt. Ondanks de komst van de Russische trainer Leonid Sloetski blijft het budget bij de Gelderse eredivisionist gelijk.

Bij Vitesse wordt deze dagen de begroting voor het komende jaar uitgerold. Die bedraagt circa 26 miljoen euro. Daartoe zit de leiding van de club, met algemeen directeur Joost de Wit, op trainingscentrum Papendal aan met onder meer de Russische commissarissen Yevgeni Merkel en Valeri Oyf.

De economische driehoek moet de uitgaven in Arnhem in de pas laten lopen met de inkomsten. Dat is geen sinecure. Vitesse kampt de laatste jaren structureel met een gat van pakweg 10 miljoen euro, steevast gedicht door clubeigenaar Alexander Tsjigirinski.

Cashen
Transfergelden vangen die tekorten dit jaar op. Vitesse heeft in het afgelopen seizoen miljoenen gecasht met de verkoop van Ricky van Wolfswinkel, Marvelous Nakamba, Yuning Zhang en Milot Rashica. Maar daarmee blijft het spelersbudget onveranderd. Dat is circa 8 miljoen euro, hetzelfde als dit seizoen. 

Technisch directeur Marc van Hintum krijgt ook geen stapel geld voor transfers mee. Vitesse blijft koopjesjager op het spelersfront. De komst van de transfervrije Khalid Karami, weggeplukt bij Excelsior, is lichtend voorbeeld van dat beleid.

Mogelijkheden
Voor Vitesse zijn er wel groeimogelijkheden. Een nieuwe intocht in Europa betekent een fikse bonus. Maar die weg is lang en zit vol obstakels. Een zege op FC Utrecht in de finale van de play-offs, na de 3-2 thuiszege van dinsdag volgt zaterdag de ontknoping, levert ‘slechts’ een plek in de tweede voorronde van de Europa League op. Er zijn dan in juli en augustus liefst drie rondes nodig om een miljoenenwinst te genereren. Geen wonder dat die reeks buiten de begroting wordt gelaten.

Kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League is komend jaar goed voor zo’n zes miljoen euro. De UEFA heeft de vergoedingen verder opgeschroefd.

De beloning is gebaseerd op vijf pijlers. Allereerst is er een startpremie van 2,9 miljoen euro. Daarnaast zijn er wedstrijdpremies. Een zege is goed voor 570.000 euro. Een gelijkspel levert 190.000 euro op. En per voorronde ligt er ook nog een bonus klaar. Die bedraagt 250.000 euro.

Plek 40 in ranking
De inkomstenbron uit tv-gelden, de zogeheten marketpool, is afhankelijk van het aantal Nederlandse deelnemers in de Europa league. Het gaat per club om enkele tonnen. De recettes zijn, met een goedgevuld stadion, verder te beramen op drie ton per wedstrijd.

Dan rest ten slotte de coëfficiënt-premie. Dat is een smak geld gebaseerd op de ranking (van Vitesse) over de afgelopen tien jaar. De ranglijst wordt opgemaakt uit het deelnemersveld. Hierbij telt elke positie voor 70.000 euro. De groepsfase telt 48 deelnemers. Vitesse had dit seizoen plek 40 op de ranking. Dat zou voor de nieuwe jaargang dan 8 x 70.000 betekenen, oftewel 560.000 euro.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: