16 februari 2019 In de media

Vernieuwd Vitesse maakt het zichzelf onnodig lastig tegen Willem

Vitesse weet weer wat winnen is. Na drie competitieduels op rij zonder zege waren de Arnhemmers zaterdagavond te sterk voor Willem II. Dat het in de slotfase nog spannend werd, had Vitesse volledig aan zichzelf te wijten.
Trainer Leonid Slutsky lag de laatste weken aardig onder vuur bij Vitesse en greep tegen Willem II in door van 4-3-3 over te schakelen naar 4-4-2. De weer helemaal fitte Alexander Büttner stond links op het middenveld, wat ten koste ging van Mukhtar Ali. De nieuwe tactiek pakte perfect uit. Büttner werd al vroeg gevaarlijk en in de vijfde minuut viel de 1-0.

Een perfecte voorzet van linksback Max Clark werd door aanvoerder Bryan Linssen, die een spitsenkoppel vormde met Oussama Darfalou, feilloos tegen de touwen gekopt. Linssen was sowieso de gevaarlijkste Vitesse-man in de eerste helft. De aanvaller kreeg nog drie goede kansen op een tweede treffer in het eerste bedrijf, maar kreeg de bal er niet meer in.

Willem II zette daar op wat pogingen van afstand na niet veel tegenover. Een domper voor Vitesse was tien minuten voor tijd het uitvallen van Darfalou, die werd vervangen door Mohammed Dauda. Met de van Anderlecht bleef Vitesse oppermachtig. Dauda, Linssen en Büttner kregen goede kansen, maar de goal viel pas in de 59ste minuut. Een schot van Martin Ødegaard werd dusdanig van richting veranderd dat doelman Timon Wellenreuther kansloos was: 2-0.

Redelijk uit het niets bracht Willem II de spanning terug in de wedstrijd. Alexander Isak schoot raak na een goede combinatie tussen Marios Vrousai en Vangelis Pavlidis, waarna de voorzet van laatstgenoemde op maat was: 2-1. Een Tilburgs offensief kwam niet van de grond. Vitesse bleef sterker en tien minuten voor tijd werd de marge weer naar twee getild.

Een kopbal van Clark uit een corner belandde tegen de lat, waarna de rebound van Dauda van de lijn werd gehaald. Uiteindelijk was de derde poging na die hoekschop wel raak. De bal belandde voor de voeten van Clark en de linksback haalde de trekker over: 3-1. Er voltrok zich na de derde Vitesse-goal eenzelfde scenario als na de 2-0: uit het niets deed Willem II iets terug. Pavlidis raakte eerst de paal en werkte vervolgens zelf de rebound binnen.

Diezelfde Pavlidis kreeg vlak voor tijd nog een grote kans op de 3-3, maar dat bleef Vitesse bespaard. Zo werd er na drie competitiewedstrijden op rij zonder overwinning eindelijk weer eens gewonnen door de mannen van Slutsky. Willem II blijft door de nederlaag kampen met degradatiezorgen. De voorsprong op nummer zestien Excelsior, dat een wedstrijd minder gespeeld heeft, bedraagt slechts drie punten.