23 oktober 2018 In de media

Van der Werff na echec in Kralingen: ‘Dit is typisch Vitesse’

Met het schaamrood op de kaken het veld af, er ingetuind bij Excelsior. Zo’n echec hoort bij Vitesse, club in de subtop van de eredivisie. ,,Dit soort slechte wedstrijden zitten er bij ons elk jaar bij”, baalt aanvoerder Maikel van der Werff.
Excuses golden niet in Kralingen, zaterdagavond, maar een beeld van herkenning was er wel. Van der Werff was de voorbije seizoenen vaker figurant in een pijnlijke nederlaag van Vitesse. Of dat nu competitie was of beker. Hier en daar klopte er dan helemaal niks van. Of volgde een stormloop zonder inhoud.

Losse flodders
Bij Excelsior (2-0 verlies) serveerde de Arnhemse equipe zaterdag een cocktail, met een halfslachtige eerste helft en een offensief meteen na rust. De Rotterdamse club overleefde het spervuur, maar dat zat ook vol losse flodders. Vitesse kwam tot 25 doelpogingen. Slechts zeven keer was dat werkelijk óp het doel. Eenmaal belandde de bal op de paal.

,,Dit is een onnodige verliespartij”, vond Van der Werff. ,,Dit staat ook in totaal contrast tot Heracles (4-0 zege voor de interlandbreak, LL). Maar de cijfers zijn helder. Vijftien verliespunten in de competitie is te veel. Wij moeten dit soort wedstrijden winnen. En kunstgras is geen excuus. Dat zijn we in Nederland inmiddels wel gewend. Wij geven niet thuis.”

Ranglijst
Al te grote schade, op de ranglijst, bleef uiteindelijk uit. Niet alleen Vitesse worstelde zich tot nu toe door de competitie heen. ,,Maar juist daarom is een serie overwinningen zo belangrijk”, sprak Van der Werff. ,,Dit is enorm balen. Dit is ook typisch Vitesse. Of de subtop van Nederland. Kijk je naar de afgelopen seizoenen, dan zitten er dit soort wedstrijden gewoon tussen. En nu hebben we die met Excelsior en ADO (1-1 in GelreDome, LL) zeker gehad. Vitesse is niet Ajax of PSV. Daar ligt een groot gat tussen, zo eerlijk moeten we allemaal wel zijn. Maar plek vier tot zes is echt wel realistisch voor ons. Alleen is dit ook weer een waarschuwing. Een paar goede fases in een wedstrijd is echt niet voldoende. De lat moet hoger liggen bij ons.”

Van der Werff repte van een zwakke eerste helft. ,,We hebben wel veel de bal, maar echte kansen zijn er niet. Die eigen goal van Maxie (Clark, LL) is dan ongelukkig. Daarna gaan we op zoek naar de aansluiting. Na rust waren er ook genoeg kansen. Maar die bal moet er dan dus wel in.”