23 februari 2013 In de media

Uit tegen Heracles Almelo – een overzicht in cijfers

Na twee thuiswedstrijden wacht Vitesse zaterdagavond weer een uitwedstrijd. Hoe liggen de kansen tegen Heracles Almelo? Een korte analyse in cijfers.
In de Eredivisie heeft Vitesse nog maar betrekkelijk weinig historie opgebouwd tegen Heracles Almelo: Vitesse speelde in slechts zeven eerdere seizoenen tegen deze opponent. In de uitwedstrijden werd twee maal gewonnen, drie maal gelijkgespeeld en twee maal verloren. Vorig seizoen won Vitesse met 0-1 door een doelpunt van Guram Kashia in de 86e minuut.

Vitesse heeft een reputatie hoog te houden tegen Heracles, want geen enkele tegenstander kreeg meer doelpunten te verwerken; in de verschillende competities scoorde het Arnhemse elftal een totaal van 166 doelpunten. Van deze doelpunten werden er negen in uitwedstrijden van de Eredivisie gemaakt, een gemiddelde van 1,29 per wedstrijd. Vitesse wist in twee van de zeven wedstrijden de nul te houden, en kwam maar eenmaal niet tot scoren. De Heraclieden maakten gemiddeld twee doelpunten, met name door de negen treffers in de twee overwinningen die zij boekten.

Heracles Almelo staat voor het derde seizoen op rij onder leiding van oud-Vitessenaar Peter Bosz. In het huidige seizoen werden voor de negende plaats 28 punten behaald, waarvan 17 op het eigen kunstgras. Opvallend is dat in het Polman Stadion niet eenmaal de nul werd gehouden, met gemiddeld twee tegendoelpunten in de elf gespeelde wedstrijden. Zelf scoorde Heracles altijd in deze wedstrijden, gemiddeld 2,55 doelpunten, waardoor toch maar twee wedstrijden verloren gingen (Feyenoord en PSV). In zeven van de elf wedstrijden kwam Heracles eerst op een achterstand te staan, om vervolgens in vijf wedstrijden nog punten te pakken (3x winst, 2x gelijk).

De wedstrijd in Arnhem eerder dit seizoen eindigde in een 1-1 gelijkspel, met een doelpunt van Bony vanaf de penaltystip. Ook Ibarra, Kashia, Pröpper (momenteel geblesseerd), Janssen (momenteel geschorst) en Cziommer (namens Roda JC) hebben eerder tegen Heracles Almelo het net gevonden.

Heracles Almelo – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* 7 wedstrijden: 2x winst, 3x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste winst: seizoen 2011/’12, 0-1.
* Grootste winst: seizoen 2009/’10, 1-2.
* Laatste (en grootste) verlies: seizoen 2010/’11, 6-1.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2008/’09, 0-0.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 2-2.
* Eerste editie: 30 december 2005, 3-1.

Zaterdag 23 februari, 18:45 uur, Polman Stadion te Almelo: Heracles Almelo – Vitesse, de 24e speelronde in het competitieseizoen 2012/’13.
Scheidsrechter: Dennis Higler; assistenten: Inia en Hoksbergen; vierde official: Martens.

Supportersvereniging Vitesse/ Vitesse.name, KNVB.nl, Wikipedia.org, Soccerway.com

Hoofdsponsor: