Vitesse in de media
Surinaamse voetbalbond doet beroep op Leerdam en suriprofs 15/11/2014

Als het aan de Surinaamse Voetbalbond (SVB) ligt, zal de wereld op het volgende WK kennismaken met het Surinaamse elftal. Daarvoor is volgens de bond echter wel enige hulp nodig van Nederlandse voetballers met een Surinaamse achtergrond.

Spelers van Surinaamse afkomst moeten dan wel bereid zijn om de Surinaamse nationaliteit aan te vragen.

Maar omdat de Nederlands-Surinaamse jongens hun Nederlandse nationaliteit niet snel zullen opgeven, moet de Surinaamse wet worden aangepast. Het moet mogelijk worden dat mensen die van speciaal belang zijn voor Suriname, een tweede nationaliteit krijgen. De SVB wil dit graag snel geregeld zien en heeft daarom deze week een uitgewerkt juridisch stuk naar het parlement gestuurd.

Hoewel het idee van Suriname op de WK erg aanlokkelijk is voor veel voetballiefhebbers in Suriname, is toch niet iedereen gecharmeerd van het plan van de SVB. De tegenstanders vinden dat Suriname het ook op eigen kracht zou moeten kunnen. Ook de voorzitter van het parlement Jenny Simons denkt er zo over.

"Ik vind dat we als Suriname de afgelopen tijd veel te weinig hebben geïnvesteerd in onze eigen sporters. Als we dat beter zouden doen, kunnen we zelf ook een heel eind komen. We zien namelijk dat we bij enkele individuele sporten, zoals boksen en zwemmen, wel internationaal succes boeken. Dus als we het bij het voetbal goed aanpakken, hebben we misschien alleen als aanvulling wat spelers uit het buitenland nodig", aldus Simons.

Voorbeelden van huidige voetballers die nog voor Suriname zouden kunnen uitkomen, zijn volgens een bondsadviseur: Jean-Paul Boëtius, Quincy Promes, Royston Drenthe en Kelvin Leerdam. Spelers als Georgino Wijnaldum en Jeremain Lens, ook van Surinaamse afkomst, komen niet meer in aanmerking omdat ze al in Oranje hebben gespeeld.
 

Bron: Spits / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl