22 september 2018 In de media

Sloetski kent pijn van de oorlog

Het duel van Vitesse met ADO Den Haag staat in het teken van de Airborne-landingen in 1944. Coach Leonid Sloetski vindt het eerbetoon aan de oorlogs-veteranen fantastisch. De Rus is een nazaat van de Slag om Stalingrad.
Het gedonder is indrukwekkend en onheilspellend. Rakelings boven de boomtoppen scheert een Hercules over Papendal, het trainingscomplex van Vitesse. Leonid Sloetski staart de lucht in. Er straalt bewondering van zijn gezicht.

De Airborne-viering haalt emoties boven bij de Rus. Hij is opgegroeid met de Slag om Stalingrad, een gruwelijk epos (juli 1942-februari 1943) in de Tweede Wereldoorlog. Met naar schatting anderhalf miljoen doden en een totaal verwoeste stad aan de Wolga. Maar Stalingrad is óók het keerpunt in de strijd met Nazi-Duitsland. ,,De Duitsers waren tweehonderd meter van de rivier", verhaalt Sloetski. ,,Hadden ze die overgestoken, dan had Rusland verloren. Dat was een directe weg naar Siberië en de olievelden. Er werd van huis tot huis gevochten. Was de woonkamer bevrijd, dan voerde de slag naar de keuken. Stapels lijken werden op straat als barricade opgeworpen. Daarachter vochten de Russen door. De Duitsers hebben de rivier nooit bereikt."

In Rusland is de Tweede Wereldoorlog het wreedst geweest. Naar schatting 27 miljoen Sovjets zijn in die strijd gestorven. Sloetski leert als kind de geschiedenis tot in detail. ,,Stalingrad werd zowat tot de laatste steen vernietigd. Twee gebouwen bleven staan. De stad werd compleet opnieuw gebouwd. Op school was het ook een klassentaak veteranen te ondersteunen. Met eten, het appartement schoonhouden. Support. Elke Rus heeft een oorlogsverhaal. Er is absoluut geen Rus die geen familielid door de oorlog heeft verloren."

Bij Sloetski is dat zijn opa. Nikolai Andreev. De vader van zijn moeder. ,,Ik heb hem nooit gekend", zegt hij. ,,Hij is gestorven in Oekraïne. Dat brengt de oorlog dichtbij, ook al ben ik een na-oorlogskind."

De Airborne is daarmee ook 'meer dan bijzonder', zegt de Rus. De Slag om Arnhem telt 4600 doden. ,,In een week tijd. Ik kijk niet naar grootte of het aantal slachtoffers. Elke dode is tragisch en hartverscheurend. Het is ontzettend mooi dat wij bij Vitesse veteranen uit de oorlog op bezoek krijgen. Het is een geweldig eerbetoon aan zij die voor de vrijheid hebben gevochten."

In Arnhem is een traditie ontstaan. ,,We moeten altijd herdenken", vertelt Sloetski. ,,In Rusland is 9 mei de nationale herdenking. De Dag van de Overwinning. Het is een enorm feest. De Russen zijn trots. Ik ook. Ze hebben Napoleon en Hitler verslagen. We hadden één belangrijke bondgenoot. De horrorwinter. In Stalingrad werd het min 40 graden. De oorlog was de hel op aarde. Dát mogen we nooit vergeten."

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: