24 januari 2015 In de media

SC Heerenveen legt Vitesse hard over de knie

Vitesse heeft bij SC Heerenveen een pijnlijke nederlaag geleden. Het succes van de Friese aanvalslinie was jaloersmakend voor de Arnhemmers (4-1).
Bij Vitesse begint de prestatiecurve meer reden tot zorg te worden. Eén zege in de laatste tien duels is te mager voor de Arnhemse club. Net als vorige week tegen PSV bleek het benutten van de kansen het pijnpunt met de tweede nederlaag van 2015 als gevolg, al was het zicht op een positief resultaat in Heerenveen zaterdag sneller verdwenen.

Tegen SC Heerenveen kreeg de ploeg van trainer Peter Bosz opnieuw kansen. Guram Kashia, Zakaria Labyad en Valeri Qazaishvili verzuimden Vitesse echter weer hoop te geven na een dramatische start. Want de Friese opponent had in de eerste tien minuten laten zien hoe het benutten van de kansen gaat.

Koud vier minuten onderweg passeerde Sam Larsson zijn directe tegenstander Wallace om met zijn voorzet Luciano Slagveer in staat te stellen de score te openen. Enkele minuten later was het de beurt aan Mark Uth om zijn status van Eredivisie-topscorer waar te maken. De spits verscheen vrij voor doelman Eloy Room na een pass van Joey van den Berg en faalde niet.

Met deze treffer kwam Uth op gelijke hoogte met Lorenz Hilkes, die met zijn twaalf goals in de jaargang 1977/78 de meest trefzeker Duitser in de Eredivisie werd in één seizoen.
Uth liet na om in de 38ste minuut de genadeklap uit te delen. De actie van Daley Sinkgraven was fraai, de beweging van de spits ook, alleen werd de inzet op de lijn gered.
Het bleek uitstel van executie, want nog voor het rustsignaal stond de 3-0 op het scorebord. De Vitesse-claims over hands waren tevergeefs, de treffer van Sinkgraven werd door scheidsrechter Dennis Higler goedgekeurd.

Peter Bosz greep tijdens de rust in bij Vitesse. Wallace, die niet vrijuit ging bij de eerste twee Friese treffers, Jan-Arie van der Heijden en Josh McEachran moesten plaatsmaken voor Dan Mori, Uros Djurdjevic en Kevin Diks.
Maar de hoop op een wonderbaarlijke ontsnapping was binnen enkele minuten al verdwenen. Een fraaie Friese combinatie met Sam Larsson als aangever en Luciano Slagveer als afmaker maakte een einde aan de Arnhemse illusies. Dat Kashia een kwartier voor tijd voor Vitesse scoorde, deed niets af aan de pijnlijke afstraffing.

Door de tweede overwinning van dit jaar klimt SC Heerenveen naar de zevende plaats, die wordt overgenomen van rivaal SC Cambuur. Vitesse blijft ondanks de afstraffing twaalfde, maar lijkt de blik eerder naar beneden te moeten richten dan richting een plek in de play-offs om Europees voetbal.