4 oktober 2015 In de media

Ruime winst op FC Groningen: 5-0

Vitesse heeft zondagmiddag een ruime zege op FC Groningen geboekt. In GelreDome waren de Arnhemmers met name in de tweede helft heer en meester. Dominic Solanke, Kevin Diks, Valeri Qazaishvili, Nathan de Souza en Abiola Dauda waren namens Vitesse trefzeker. Er werd met 5-0 gewonnen. Dit was voor Vitesse de vierde thuisoverwinning op rij. De Arnhemmers zijn in eigen huis het meest scorende elftal van de Eredivisie.
Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam wel van de bezoekers uit Groningen. Dit leverde uiteindelijk een schietkans op, maar de bal werd gelukkig voor Vitesse over geschoten. Vijf minuten later was Nakamba dichtbij een treffer. De middenvelder schoot net naast. In de dertiende minuut konden de Arnhemmers opgelucht ademhalen toen een schot van Mahi via de lat achter de goal van Room belandde. Vitesse werd hierna scherper en kreeg direct via Vako een grote kans op de openingstreffer.

Vitesse bleef goed voetballen en in de zestiende minuut werd dit met een treffer beloond. Het schot van Nakamba werd door doelman Padt gekeerd, maar Solanke kon uit de rebound Vitesse op voorsprong zetten.
De Arnhemmers kregen na de openingstreffer de smaak te pakken. In de 22e minuut raakte Baker met een geplaatst balletje de lat. Na iets meer dan een half uur spelen was er voor FC Groningen een grote kans om op gelijke hoogte te komen. Uit een corner belandde de bal via de onderkant van de lat net niet in het doel van doelman Room.

Vitesse werd hierdoor wakker geschut en ging direct weer in de aanval. Nakamba schoot in de 34e minuut net over en Solanke schoot twee minuten later van dichtbij rakelings naast. In de laatste minuut van de eerste helft was Vako tot twee maal aan toe dichtbij een treffer. De Vitesse-spelers gingen met een 1-0 voorsprong de rust in. Na rust was de eerste kans voor FC Groningen. Mahi kon van dichtbij uithalen, maar Room redde voortreffelijk. In de 54e minuut was Vitesse weer aan de beurt. Rashica gaf een prachtige voorzet, Solanke kopte de bal via de grond net over het doel van keeper Padt.

In de 61e minuut werd de score verdubbeld. Het schot van Baker kwam via een Groningen-speler in de voeten van aanvoerder Kashia. Die legde vervolgens de bal terug op Diks, die schoot de bal hard in het doel. Dit was het eerste eredivisiedoelpunt voor de in Arnhem opgeleide linksback.

Nog geen vijf minuten later was het opnieuw raak. Vako kwam alleen voor de keeper, passeerde de doelman en rondde keurig af. De Arnhemmers raakte op dreef, want niet veel later was Vako opnieuw dichtbij een doelpunt. De Georgiër raakte de paal. Een minuut later was ook Rashica gevaarlijk. Zijn schot werd door doelman Padt gekeerd.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd waren het de invallers die voor Vitesse scoorden. In de 87e minuut kreeg Nathan met een beetje geluk de bal in de voeten en kon van dichtbij binnen schieten. In de blessuretijd scoorde invaller Dauda de laatste treffer van deze mooie zondagmiddag. Eindstand: 5-0.

Volgende week wordt er vanwege de interlandperiode geen eredivisiewedstrijd gespeeld. De eerstvolgende thuiswedstrijd van Vitesse is op zondag 25 oktober. Om 14.30 uur komt Ajax in GelreDome op bezoek. Een week eerder spelen de Arnhemmers een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle.