1 mei 2016 In de media

Rob Maas: ‘We hebben nog één kans’

Vitesse leidde lange tijd met 1-0 tegen FC Utrecht, maar ging uiteindelijk met 1-3 onderuit.
Daardoor is de hoop op de play-offs voor de huidige nummer tien bijna vervlogen. Toch blijft trainer Rob Maas optimistisch. 'Er is nog één finale.''Van onze zijde is de teleurstelling groot. We speelden een degelijke eerste helft. We hebben ons meer dan goed voorbereid op het lastig te bespelen FC Utrecht. We hadden controle, creëerden kansen', laat Maas aan VI weten. 'Uiteindelijk is het verhaal dat je niet de 2-0 maakt. Dan geef je FC Utrecht misschien de nekslag.'

De nekslag bleef uit en niet voor het eerst dit seizoen zakte Vitesse als een kaartenhuis in elkaar. 'In de rust heb ik gezegd: ga voor die 2-0', aldus Maas. 'We hebben een paar goede kansen, die maak je niet. Dan sluipt er opnieuw slordigheid in de ploeg en loop je achter de bal aan. Het veld wordt lang. Dan geef je ruimtes weg die zij graag bespelen. Daar kreeg FC Utrecht kansen door. Uiteindelijk wordt voetbal beslist op details. Standaardsituaties én het niet volgen van je man leiden de doelpunten in. Dat is zo ongelofelijk zonde.'

Maas, die als hoofdtrainer een van zijn acht thuiswedstrijden van Vitesse won, werd na de wedstrijd toegezongen door de fans. Ze scandeerden: "Maasje rot op". Toch ziet de trainer nog een uitweg. Winst in Enschede en hopen op misstappen van PEC Zwolle, FC Groningen én NEC. 'Uiteindelijk hebben we nog één kans, nog één finale te spelen. We zijn afhankelijk van andere ploegen. We moeten door die teleurstelling heen. We moeten er alles aan doen om daar een resultaat neer te zetten.'ADVERTENTIE
inRead invented by TeadsTen Hag: 'Ik was boos in de rust'
Aan Utrecht-zijde was de stemming vele malen beter. Ondanks een mindere eerste helft won het elftal van trainer Erik ten Hag en houdt het uitzicht op plek 4. 'We hebben natuurlijk een aparte week achter de rug. De bekerfinale was voor ons een grote deceptie', aldus Ten Hag. 'Dat moet je even verwerken. Ik merkte vrijdag, toen we bij elkaar kwamen, dat die wond nog niet helemaal weg was. We hebben natuurlijk geprobeerd de ploeg op scherp te krijgen maar dat was lastig. Dat hebben we de eerste helft ook gezien. Ik zag een FC Utrecht spelen zonder ambitie: kleurloos, zoutloos. Je hebt nog uitzicht op een vierde plek, dan moet je dat laten zien. Dat was de eerste helft totaal niet het geval.'

'Ik ben niet vaak boos, maar dat was ik in de rust nu wel. Wat goed was, dat de ploeg het zelf ook zag. Ze spraken elkaar in groepjes aan op hun verantwoordelijkheden. Tweede helft duidelijk meer naar voren gespeeld met meer overtuiging. Ik zag van de eerste minuut een heel ander FC Utrecht. Met het inbrengen van Ruud Boymans was er wel de scherpte. Uiteindelijk hebben we de gecreëerde kansen benut. Daar mogen we heel content mee zijn.'

Door de overwinning kan FC Utrecht nog vierde worden. Dan moet er in een direct duel afgerekend worden met AZ. 'De laatste week is spannend. Thuis tegen AZ. We staan drie punten achter en hebben een opdracht willen we vierde worden: we zullen met minimaal drie doelpunten verschil moeten winnen. Daar zullen we vol voor gaan. Daar zullen we de ploeg heel goed op voor gaan bereiden.'