10 september 2018 In de media

Ook zonder speeltijd geniet Clark bij Vitesse

Vitesse kwam zaterdag op De Bosuil een 0-0 overeen tegen Royal Antwerp FC. De Russische coach Leonid Slutskiy posteerde voor het oefenduel Max Clark centraal achterin bij de Arnhemse eredivisionist.
Hij tuurde de leegte van De Bosuil in en lachte zijn tanden bloot. Het desolate decor van een stadion zonder publiek in Antwerpen was plaats van handeling voor de eerste volledige wedstrijd van Max Clark sinds maanden. Hij had genoten van de 0-0. Hij was ‘lekker’ moe.

,,Ik denk dat ik ergens eind april voor het laatst een hele wedstrijd heb gespeeld”, vertelde Clark. ,,Bij Hull City. In mei werd ik daar niet meer opgesteld. Ik wilde niet bijtekenen. Daarom mocht ik niet meer spelen. Dan is dit echt heerlijk.”

'Niet leuk'
Clark (22) kwam in de zomer transfervrij over naar Vitesse. Maar ook in Arnhemse dienst waren de speelminuten spaarzaam. Trainer Leonid Sloetski, juist degene die hem naar Nederland haalde, had geen tijd voor experimenten. Vitesse moest per direct presteren. De Rus wilde Europa in.

,,De manager zette meteen een basiselftal neer, waarbij ik tot de reserves behoorde. Dat betekende invalbeurten. Kort werk. Natuurlijk was dat niet leuk, maar zo zit topsport in elkaar.”

Clark moest op links Alexander Büttner voor zich dulden. Centraal achterin koos Sloetski voor Jake Clarke-Salter. En als controlerende middenvelders kregen Navarone Foor en Thulani Serero de voorkeur. De Britse alleskunner werd in de concurrentiestrijd verslagen door specialisten.

,,Zij zijn stuk voor stuk geweldige voetballers”, sprak Clark na het duel met Antwerp. ,,Er staat hier wel wat kwaliteit, hoor. Ik heb altijd de kop omhoog gehouden en alles gegeven op de trainingen. De uitgangspositie is helder. Ik moet knokken voor speeltijd.”

Goed overeind
Tegen Royal Antwerp FC, de oudste profclub van België, stond de Brit zaterdag centraal achterin. Naast Danilho Doekhi. Maikel van der Werff ontbrak vanwege lichte liesklachten en Clarke-Salter was op pad met Jong Engeland. Clark bleef goed overeind.

,,Ik weet, ik ben niet het prototype van de centrale verdediger. Ik ben natuurlijk geen reus (1.80 meter, red.). En ik ben gehaald als linksback. Maar ik kan in het centrum ook uit de voeten. Ik heb hier vaker gespeeld. In de jeugd bij Engeland Onder 16 en 17 jaar. En bij Hull zette Sloetski me ook wel eens in het centrum neer. Ik kijk er niet meer van op.”

De 0-0 in Antwerpen leverde een ‘clean sheet’ op. Voor rust kregen de Belgen wel beste kansen. Daarbij stopte doelman Eduardo een strafschop van Ivo Rodrigues. In de tweede helft lag de regie in Hollandse handen. En daarbij werd een penalty van Oussama Darfalou gekeerd door Yves de Winter, doelman bij Antwerp.

Home away from home
Clark oogde degelijk en sober. ,,Dit was voor mij een etalage-moment. Ik wilde de manager overtuigen. Ik wil meer. Want weet wel: ik ben dolblij dat ik de overstap van Engeland naar Nederland heb gemaakt. Dat doen Britse voetballers doorgaans niet. Vanwege de financiën en de Engelse competities. Maar in Nederland wordt heerlijk aanvallend gevoetbald. Vitesse heeft een topcoach en de groep is geweldig.”

,,Daarbij vindt de familie Nederland prachtig. Mijn moeder komt heel vaak over. Ze wil vervolgens eigenlijk niet terug. Mijn vader is er vaak. Mijn zus. Mijn opa. Arnhem is een heel mooie stad. En er is niks van een taalbarrière. Iedereen in Nederland spreekt Engels. Het is voor mij home away from home. Ik zit dus lekker in mijn vel en wil hier doorgroeien.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: