Vitesse in de media
Onze eerste Europese tegenstander : S.S. Lazio 13/09/2017

Vitesse begint aankomende donderdag aan het Europees avontuur. In een kolkend stadion GelreDome komt S.S. Lazio op bezoek. De Romeinen wonnen afgelopen weekend met 4-1 van een andere Italiaanse topper: A.C. Milan.

Het belooft dus een spannende maar vooral unieke wedstrijd te worden. Ook omdat het de eerste keer ooit is dat Vitesse meedoet aan de groepsfase van de UEFA Europa League. Vitesse en S.S. Lazio hebben elkaar nog nooit eerder getroffen in officieel verband. Genoeg reden om de “Blauw-witten” beter te leren kennen. (foto lazio 4-1 milan)

Negen vrienden besloten op 9 januari 1900 S.S. Lazio de sportclub Società Podistica Lazio op te richten. Aangezien er al een vereniging bestond met de naam Roma, kozen zij Lazio, de naam van de provincie waar Rome in ligt. De kleuren, blauw en wit, refereren naar de Griekse nationale kleuren. De volledige naam van S.S. Lazio is: Società Sportiva Lazio S.p.A. De club heeft ook een aantal bijnamen, zoals: I Biancocelesti (|De Witte –en Luchtblauwe ), I Biancazzurri (De Blauw-Witten) en de Le Aquile (De adelaars)

Het stadion waar S.S. Lazio in speelt heet het Stadio Olimpico. Het Stadio Olimpico heeft een toeschouwersaantal van maximaal 72.700. Ook A.S. Roma speelt haar wedstrijden in dit stadion, zoals dat vaker gebeurt in Italië. Het stadion wordt gebruikt voor de Italiaanse bekerfinale, voetbal- en rugby- interlands, concerten en evenementen. In het verleden is dit stadion gebruikt voor de Olympische Spelen van 1960 en het WK van 1990. In 2020 gaat het Stadio Olimpico gebruikt worden voor de groepsfase en achtste finales van het EK 2020.

De club had het eerste grote succes in 1958. Toen won het elftal de Coppa Italia, de nationale bekercompetitie van Italië. Zestien jaar later won S.S. Lazio de eerste landstitel. In totaal heeft Lazio Roma twee maal de Serie A gewonnen. De laatste keer was in het seizoen 1999|2000. De zesvoudig bekerwinnaar won haar laatste Coppa Italia in 2013. 

In Europa is Lazio een gevestigde naam. In de laatste tien jaar heeft S.S. Lazio zes keer mee gedaan aan de UEFA Europa League. Het beste resultaat was in 2012|2013, toen werd S.S. Lazio in de kwartfinales uitgeschakeld door Fenerbahçe SK. S.S. Lazio heeft in het verleden succes gehad in Europa. De Italianen wonnen de UEFA Europa League in 1999 door RCD Mallorca met 2-1 te verslaan. De UEFA Super Cup werd in hetzelfde jaar ook gewonnen, door de UEFA Champions League winnaars Manchester United met 0-1 te verslaan.

Er heeft ook een aantal Nederlanders bij S.S. Lazio gespeeld. Stefan de Vrij en Ricardo Kishna (verhuurd aan ADO Den Haag) zijn de huidige Nederlanders in de selectie. Jaap Stam, Aron Winter, Edson Braafheid en Wesley Hoedt (onlangs verkocht aan Southampton FC) zijn alle Nederlanders die voor “I Biancocelesti” hebben gespeeld.

Een aantal bekende internationale spelers die voor S.S. Lazio hebben gespeeld zijn: Paolo Di Canio, Roberto Mancini, Alessandro Nesta, Diego Simeone, Miroslav Klose, Michael Laudrup en Pavel Nedvěd.
 


Bron: Vitesse / foto's SV Deel online:  
www.gelderlander.nl www.gelderlander.nl