22 november 2014 In de media

Onnodig verlies voor Vitesse in Alkmaar

Vitesse heeft zaterdagavond met 1-0 verloren bij AZ. Het betekende het vierde duel op rij zonder overwinning.
Voor rust gaf Vitesse op dramatische wijze een tegengoal weg en na de pauze wist het de kansen niet af te maken.

De Arnhemmers traden aan in de verwachte opstelling, dus met Eloy Room op doel. Hij verving Piet Velthuizen die ontbrak vanwege een teenblessure.

Arnold Kruiswijk was weer van de partij na een schorsing. Dat ging in het hart van de verdediging ten koste van aanvoerder Guram Kashia. De Braziliaanse back Wallace maakte eveneens zijn rentree, waardoor Kevin Diks ook weer op de bank belandde.

De Arnhemmers begonnen ietwat onrustig aan het duel, maar kwamen wel tot aanvallen in het AFAS-stadion. Het was echter de thuisploeg die de score opende. De IJslandse Amerikaan Aron Johannsson mocht na een klein kwartier vrijuit inkoppen tussen het centrale verdedigingsduo van Vitesse, dat bestond uit Kruiswijk en Jan-Arie van der Heijden.

Allerminst onaantastbaar
Vitesse was in de eerste helft allerminst de onaantastbare ploeg die het een aantal weken daarvoor wel was. Het team van trainer Peter Bosz kwam niet toe aan het dominante spel waar de coach vaak prat op gaat. Voor AZ mocht Dos Santos het vervolgens ook proberen met een kopkans van dichtbij, maar zijn poging ging naast.

Na ruim een half uur spelen kreeg Vitesse weer grip op het duel. AZ trok zich terug op eigen helft een loerde op een counter. Na geblockte schoten van Bertrand Traore en Marko Vejinovic, waren de Arnhemmers dichtbij een treffer uit een corner. Vlak voor rust moest Vitesse-doelman Room zich nog inspannen na een gevaarlijk schot van AZ-er Haye.

Lat
Trainer Peter Bosz wijzigde zijn team niet in de rust.  Na de pauze was Oliinyk dicht bij de gelijkmaker. Na een aardige aanval en een prima voorzet van Traore, die tot dan toe weinig goeds liet zien, kopte de aanvaller op de lat. Het was het laatste wapenfeit van Oliinyk, want Bosz greep toch nog in door Kashia en Labyad voor Leerdam en de Oekraïner te brengen. De coach gooide de tactiek om door met drie verdedigers en Wallace en Achenteh aan de zijkanten te gaan spelen.

Met de nieuwe strijdwijze ging Vitesse op jacht naar de gelijkmaker. Vejinovic strandde op AZ-keeper Esteban, terwijl Achenteh het probeerde met een schotje.