22 augustus 2015 In de media

Nieuwe Arnhemse lichting biedt hoop op succes

De afsluiter van het derde Eredivisieweekend is er één tussen twee teams die na een rumoerige zomer weer omhoog kunnen kijken.
Feyenoord-Vitesse is, naast een vroeg examen voor twee selecties vol vers bloed, ook de terugkeer van Peter Bosz in Rotterdam. De trainer van Vitesse was eerder als speler en technisch directeur actief aan de Maas.Bosz reist af naar de Kuip met een prima verleden tegen topteams: Vitesse won maar liefst zes van de laatste tien uitwedstrijden tegen een ploeg uit de traditionele top drie.

Voor Bosz zal deze prestatie een erkenning zijn van zijn werk bij de club. Een gedetailleerdere blik op het voetbal van Vitesse in de afgelopen twee seizoenen legt enkele mooie cijfers bloot. Eén daarvan is dat Vitesse sinds de komst van Bosz gemiddeld 60% balbezit heeft in de Eredivisie. De Arnhemmers laten de rest van Nederland daarmee ver achter zich; runner-up PSV volgt op gepaste afstand met gemiddeld 55%. Ook al is balbezit niet altijd een teken van succes, het laat zien dat Vitesse comfortabel is met dominant voetbal.

Andere cijfers bevestigen de voortgang van Vitesse onder Bosz. Sinds hij de scepter zwaait in Arnhem is Vitesse de ploeg met de meeste schoten (1307) én schoten op doel (496) in de Eredivisie. Opmerkelijk is dat de Arnhemmers bijna honderd schoten meer hebben gewaagd dan de nummer twee op deze ranglijst: PSV (1211 schoten). Ook creëerde Vitesse sinds juli 2013 meer kansen dan elke ander team in de competitie (999). Het zijn cijfers die niet misstaan bij een team dat mee doet om de bovenste plaatsen.
 

Team met meeste kansen per competitie (sinds 1 juli 2013)

Premier League

Manchester City

1117

La Liga

Real Madrid

1146

Bundesliga

FC Bayern München

979

Serie A

Juventus

929

Eredivisie

Vitesse

999

Wat rest is de vraag waarom de ploeg dan nooit serieus aanspraak heeft gemaakt op de kampioenschaal. Waar Vitesse, elke zomer onderhevig aan vele mutaties, de kansen wel weet te creëren, lijkt het in de afronding juist mis te gaan. Sinds de komst van Bosz werd 10 procent van de schoten omgezet tot doelpunt. Dit percentage, waarmee Vitesse in deze periode maar liefst vijftien Eredivisieteams voor zich moet dulden, ligt lager dan bijvoorbeeld Ajax (14%) en PSV (13%).

Ondanks dat Vitesse sterkhouders als Marko Vejinovic en Davy Pröpper kwijt raakte, heeft Bosz toch aanknopingspunten voor een goed seizoen. Nieuwelingen Milot Rashica, Nathan en Lewis Baker waren in de eerste twee duels meteen goed voor een goal of een assist. In de seizoensopener tegen Willem II schoot niemand vaker op doel dan Rashica én daarnaast creëerde hij de meeste kansen. Tegen Roda JC stond Baker aan de basis stond van zes Arnhemse kansen. Daarmee lijkt Vitesse al vroeg in het seizoen weer op oorlogssterkte, zondag is het aan Bosz en zijn mannen om dat om te zetten in een goed resultaat.
 

FOXSports / Foto’s SV

Hoofdsponsor: