Vitesse in de media
NAC staat voor lastige opgave tegen Vitesse 11/08/2017

Na twee seizoenen eerste divisie keert NAC zaterdag terug op het hoogste niveau met een uitwedstrijd tegen Vitesse (20.45 uur). Dat lijkt op voorhand een lastige kluif te worden voor de Bredanaars. Een aantal statistieken van Gracenote op een rij.

Eindelijk weer eredivisie in Breda

Het laatste eredivisieduel van NAC dateert van 17 mei 2015. In het Rat Verlegh Stadion was FC Groningen in een bijzonder doelpuntrijk duel met 4-5 te sterk. Guyon Fernandez en Adnane Tighadouini scoorden beiden 2 keer. Door het verlies belandde NAC in de nacompetitie en degradeerde het.

Negatieve balans

NAC heeft 6 van de laatste 7 eredivisieduels tegen Vitesse verloren. De enige uitzondering was de laatste thuiswedstrijd op 25 oktober 2014. In de Geldredome eindigde het treffen in 2-2. Aan Bredase zijde zorgde Adnane Tighadouini, die inmiddels is vertrokken bij Vitesse, voor beide doelpunten.

Geen enkele ploeg verloor zo vaak tijdens de eerste speelronde van een eredivisieseizoen als NAC. Liefst 25 keer stapten de Bredanaars tijdens de seizoensopener met een nederlaag van het veld. Ook kreeg NAC de meeste tegendoelpunten tegen in de eerste speelronde (85).

GelreDome geen onneembare vesting 

De laatste keer dat NAC won op bezoek bij Vitesse was in het seizoen 2008-2009. Op 14 maart 2009 werd het liefst 0-3. Nourdin Boukhari, Anthony Lurling en Csaba Fehér zorgden voor de 3 Bredase doelpunten.

Er kan zaterdagavond een heel elftal aan Premier League-huurlingen en aankopen worden opgesteld. NAC heeft 6 huurlingen van Manchester City in dienst (Paolo Fernandes, Angeliño, Pablo Mari, Manu García, Thierry Ambrose, Thomas Agyepong) en nam James Horsfield definitief over van Manchester City. Vitesse heeft 4 huurlingen van Chelsea in de selectie en nam Mukthar Ali permanent over van de Engelse kampioen.

Weerzien met oude bekende voor Vreven

NAC-coach Stijn Vreven was tussen 2004 en 2006 als speler actief bij Vitesse. In Arnhem kwam de Belg in totaal tot 46 eredivisieduels, waarin hij geen enkele keer doel trof. Vreven vertrok vervolgens naar Omonia Nicosia.
 

Bron: De Stem / Foto's SV Deel online:  
www.gelderlander.nl www.gelderlander.nl