3 september 2013 In de media

Maatregelen nodig, vindt commissie

Het manipuleren van sportwedstrijden komt voor in Nederland, maar niet op grote schaal. Dat is de conclusie van een vanmiddag gepubliceerd onderzoek naar matchfixing in opdracht van minister van Sport Edith Schippers (VVD). Concrete gevallen worden niet genoemd.
Van de sporters die de onderzoekers hebben ondervraagd, denkt 27 procent dat matchfixing zich in de eigen omgeving heeft voorgedaan. Acht procent kent mensen die zijn benaderd, vier procent is zelf benaderd. Het gaat meestal om manipulatie die geen verband houdt met gokken, maar om bijvoorbeeld sportieve redenen.

"De onderzoeksuitkomsten geven geen aanleiding om te veronderstellen dat in Nederland voortdurend grote aantallen wedstrijden worden gemanipuleerd of dat hele competities corrupt zijn", schrijven de onderzoekers, die zich hebben gericht op voetbal, tennis, de draf- en rensport, basketbal en boksen.

Volgens de onderzoekers zijn maatregelen nodig. Zo moeten er gedragscodes komen om belangenverstrengeling tegen te gaan en moeten mensen met een strafblad worden geweerd als clubbestuurder of zaakwaarnemer. Alle sportbonden moeten het gokken op eigen wedstrijden expliciet verbieden en een meldplicht invoeren.

De onderzoekers noemen geen concrete gevallen van Nederlandse wedstrijden die zijn gemanipuleerd. Een Duitse officier van justitie zei onlangs tegen de NOS dat in 2009 vier wedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal zijn gemanipuleerd. Ook hij wilde niet zeggen om welke wedstrijden het ging.

Schippers komt over enkele weken met een reactie, samen met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), zo kondigde zij dinsdag aan in de Tweede Kamer.

Download hier het hele rapport (PDF)

NRC

Hoofdsponsor: