22 juni 2017 In de media

KNVB zoekt naar oplossing rond instroming beloften

De soap rond de instroming van de beloftenteams duurt onverminderd voort.
Terwijl de kritiek op de aanwezigheid van de Jong-elftallen in de Jupiler League, Tweede Divisie en Derde Divisie onder de amateurclubs aanhoudt, is meer profclubs door de KNVB de mogelijkheid geboden de stap te wagen en moet er een manier gevonden worden om die beloften te integreren in de piramide.

Op dit moment zijn er dertien beloftenteams (inclusief de Jong-teams van Ajax, PSV, Utrecht en AZ in de Jupiler League) in de piramide actief. Nadat de bvo's tot half april de mogelijkheid hadden gekregen zich alsnog aan te melden voor een plek in de voetbalpiramide, bleek de respons plotseling verrassend massaal. Liefst achttien beloftenteams (waaronder Feyenoord en SC Heerenveen) namen de uitnodiging aan en zij tekenden daarbij aan dat ze niet op het laagste niveau wilden instromen (zoals oorspronkelijk was afgesproken toen de eerste lading beloften in de piramide werd toegelaten).

De KNVB, die toegaf niet te hebben gerekend op de aanmelding van zoveel clubs, is in overleg met een klankbordgroep nu gekomen met een compromisvoorstel dat woensdag 28 juni in Zeist wordt gepresenteerd aan alle clubs uit de Tweede en Derde Divisie. Daarin wordt voorgesteld de achttien clubs komend seizoen een onderlinge competitie te laten afwerken. In het seizoen 2017/18 zijn er dan twee plekken te verdienen in de Derde Divisie en zes Jong-teams kunnen zich plaatsen voor de Hoofdklasse. De overige tien beloftenploegen werken een onderlinge competitie af. Jaarlijks promoveren dan de beste twee van die tien naar de Hoofdklasse. Zij nemen dan de plaats in van de twee laagst geklasseerde beloftenteams.

De ploegen die zich later hebben aangemeld kunnen dus niet in één keer in de Tweede Divisie terechtkomen. Dat lijkt een belangrijk gegeven, aangezien er komend seizoen door de degradatie van Jong Vitesse en Jong FC Twente maar één beloftenploeg (Jong Sparta) uitkomt op het derde niveau van Nederland en het dus wellicht even duurt (als er geen beloften kampioen worden in de Derde Divisie uiteraard) eer de Tweede Divisie weer volloopt met Jongelftallen. Gevolg daarvan is dat de kans groot is dat er komend seizoen en wellicht ook een jaar later echt een amateurclub de stap naar de Jupiler League dient te maken.

Onder de amateurclubs blijven de reacties verdeeld. Er zijn tevreden geluiden, omdat niet alle achttien beloftenelftallen een plek gaan krijgen en omdat de nieuwe beloften niet zomaar de Tweede Divisie instromen. De Derde Divisie-clubs en de Hoofdklassers zien door het huidige voorstel hun kans op promotie wel afnemen. Wel is het de bedoeling dat het voorgestelde maximaal aantal van vier beloftenploegen in een competitie gehandhaafd wordt. Met zes beloftenteams in de Derde Divisie van nu en twee promovendi uit de nieuw beloftencompetitie zinspeelt de KNVB al op die invulling.

Op 28 juni zal ook het nieuwe competitieprogramma voor de Tweede en Derde Divisie worden gepresenteerd. Ook zullen er die dag onderwerpen als de entourage rondom thuisduels van Jong-teams, de omvang en invulling van de beloftenteams en de aantrekkelijkheid van een mogelijke promotie naar de Jupiler League voor amateurclubs aan de orde komen. Onlangs kwamen de clubs zelf met een rapport met op- en aanmerkingen na het eerste seizoen Tweede Divisie. Enkele van die bedenkingen hebben nu de agenda gehaald.
 

VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: