2 februari 2016 In de media

KNVB wil strengere regels bij verkoop van clubs

KNVB-directeur Bert van Oostveen ANPKNVB-directeur Bert van Oostveen vindt dat er strengere regels moeten komen voor de verkoop van voetbalclubs.
In het nieuwe licentiesysteem zouden zulke bepalingen komende zomer al kunnen worden opgenomen. De KNVB is daarover in overleg met de clubs in het betaald voetbal.

“Onze frustratie is dat we nu alleen maar achteraf kunnen toetsen. Maar dan is de deal al beklonken,” zegt Van Oostveen dinsdagavond in het programma KRO Brandpunt, dat is gewijd aan de problemen bij ADO Den Haag. De club ligt overhoop met zijn nieuwe eigenaar, de Chinese zakenman Wang Hui.

Van Oostveen vindt dat er een vetorecht in het licentiesysteem moet komen, zodat de regels niet vrijblijvend zijn. Een integriteitscheck voor nieuwe eigenaren zou onderdeel uit kunnen maken van de nieuwe regels: “Uiteindelijk kan de licentiecommissie zeggen: sorry deze meneer of mevrouw achten wij onvoldoende partij om de club over te nemen.” 

De directeur betaald voetbal wil speculatie met voetbalclubs voorkomen en is dan ook van plan om potentiële eigenaren te gaan controleren op belangenverstrengeling. Een nieuwe eigenaar zou volgens Van Oostveen niet tegelijkertijd directeur mogen zijn: "Met andere woorden: als ik de eigenaar ben bepaal ik ook het beleid. Dat moet je scheiden. Die regels zijn in het voetbal op dit moment nog niet volwassen en dat moeten ze wel worden.”
 

NOS / Foto’s SV

Hoofdsponsor: