28 april 2017 In de media

KNVB Bekerfinale: ‘AZ en Vitesse ontlopen elkaar nauwelijks’

Hij is nog leeg, de prijzenkast van Vitesse. Voor een club met een rijke geschiedenis, die over twee weken ook nog eens zijn 125-jarig bestaan viert, zou het winnen van de KNVB Beker een heerlijk geschenk zijn.
Drie keer eerder stonden de geelzwarten in de finale, maar in 1912, 1927, 1990 trokken ze telkens aan het kortste eind. Nu moet het eindelijk gebeuren, als het aan coach Henk Fraser ligt, maar niet vanwege die historische feitjes.
 

Media preview

"Nog nooit een prijs gewonnen? Ik wist dat niet eens, tot voor de halve finale. Maar in een KNVB bekerfinale is die druk er vanzelf al. We beschouwen het als een normale wedstrijd, maar dat is het natuurlijk niet. Wel is het een wedstrijd op zich. Zaken uit het verleden doen er niet toe", aldus de Vitesse-oefenmeester op de traditionele persconferentie in Zeist.

Dat is ook de visie van zijn AZ-collega John van den Brom. Met twee landstitels, vier KNVB Bekers en een Johan Cruijff Schaal is de erelijst van de Alkmaarders beduidend voller. AZ is dus meer gewend aan het winnen van prijzen. "Maar van het team dat in 2013 de beker won, voetbalt alleen Mattias Johansson nog hier. En hij speelt zondag niet. Verder is er niemand meer die onderdeel was van dat verleden, dus de honger naar een tastbare prijs is enorm."
 

Media preview

Henk Fraser, coach Vitesse

"De finale om de KNVB Beker wordt steeds meer een happening in Nederland. Alles eromheen maakt het spannend voor onze jongens: de entourage, de reis, het verblijf in het hotel, de supporters. Maar ik weet ook dat je later alleen datgene herinnert wat je hebt gewonnen. Prijzen winnen, daar doe je het voor als voetballer. Het is het ultieme genot. Dit zijn twee ploegen die beide goed kunnen voetballen als ze de ruimte krijgen. We weten alles van elkaar en ontlopen elkaar niet zo gek veel. In alle opzichten niet."

John van den Brom, coach AZ

"Wat betreft de favorietenrol denk ik precies hetzelfde als Henk. Deze teams zijn enorm elkaar gewaagd. We hebben qua spel geen geheimen voor elkaar, dus de kansen voor beide teams zijn fifty-fifty. Ik volg Vitesse natuurlijk al heel lang en weet waar die club voor staat. Ook met Henk als trainer is het een voetballende ploeg die heel herkenbaar speelt. Ik gun Vitesse alles, alleen zondag niet. Wij hebben aan het begin van het seizoen als doel gesteld dat we de KNVB Beker wilden winnen. Nu zijn we daar dichtbij. Aan voetballers wordt vaak gevraagd wat ze hebben gewonnen. De landstitel en de beker; dat zijn de echte prijzen."
 

Media preview
Guram Kashia en Ron Vlaar, aanvoerders van de bekerfinalisten.

Ron Vlaar, aanvoerder AZ

"Met Feyenoord heb ik in 2008 de KNVB Beker gewonnen, alleen was ik het hele seizoen geblesseerd. Ik had geen enkel aandeel daarin. Dus ik kijk enorm uit naar de finale van zondag. Het is een unieke kans om geschiedenis te schrijven, voor jezelf, voor de club en voor de supporters. Dit zijn de wedstrijden die een voetballer wil spelen. Je krijgt niet heel veel kansen in een carrière, dus deze bekerfinale wil ik heel graag winnen."

Guram Kashia, aanvoerder Vitesse

"Iedereen bij Vitesse realiseert zich hoe belangrijk deze wedstrijd is. Voor mij is het misschien wel de grootste wedstrijd in mijn leven. Ik heb geen enkele motivatie nodig. Dit is een hot game. Zo belangrijk voor de club en voor de stad. Echt iedereen staat op scherp voor zondag. En als we winnen? Ja, dan wil ik voor één dag mijn haar wel geel verven."
 

KNVB / Foto’s SV – KNVB

Hoofdsponsor: