28 augustus 2016 In de media

Jong Vitesse knokt zich naar overwinning

Jong Vitesse heeft haar eerste overwinning in de Tweede Divisie geboekt. Op Papendal versloegen de beloften AFC uit Amsterdam met 4-2. Thomas Buitink (2x) en Arshak Koryan (2x) zorgden voor de doelpunten. Koen Bosma en invaller Daan Sutorius zorgden voor de Amsterdamse eretreffer.
John Lammers raakte eerder deze week nog geblesseerd aan zijn achillespees. Ondanks een gipsverband was Lammers present op Papendal om zijn team naar de overwinning te coachen. Jong Vitesse ging in de tweede thuiswedstrijd van het seizoen fel van start. Op Papendal was AFC uit Amsterdam te gast, de club die voor aanvang van de derde speelronde in de Tweede Divisie koploper was. In de negentiende minuut beloonde het belofteteam zichzelf door de openingstreffer te maken. Een voorzet van Koryan werd bij de eerste paal goed binnengelopen door Buitink. Met dit doelpunt is Buitink, 16 jaar en 75 dagen jong, de jongste doelpuntenmaker dit seizoen in de Tweede Divisie.

Enkele minuten na de openingstreffer verdubbelde Jong Vitesse de score. Een vrije trap draaide het zestienmetergebied in en kwam bij Thomas Oude Kotte terecht. De verdediger haalde uit, maar zag zijn inzet door een AFC-arm worden geblokt. Arbiter Van der Vrande wees resoluut naar de stip. Koryan ging achter de bal staan en schoot feilloos binnen: 2-0. De bezoekers uit Amsterdam kwamen na de tweede Arnhemse treffer beter in de wedstrijd en wisten zelfs het net te vinden. Ware het niet dat het arbitraal kwartet buitenspel had geconstateerd en het vermeende doelpunt afkeurde.

Na rust zette AFC, het team van trainer Ton du Chatinier, meer druk op de Arnhemse defensie. Het leverde enkele hachelijke momenten op voor het doel van Jeroen Houwen. Een inzet van Pieter Koopman spatte uiteen op de paal en aanvoerder Magid Jansen zag zijn inzet op fantastische wijze gekeerd worden door Vitesse-doelman Houwen. Bij een razendsnelle uitbraak van Jong Vitesse was Koryan gevaarlijk. De Russisch jeugdinternational was dichtbij een treffer, maar vond AFC-doelman Patrick Zonneveld op zijn weg.

Ondanks de druk van AFC kwam Jong Vitesse er een aantal keer goed uit. Eerst speelde Julian Lelieveld met een subtiele pass Anil Mercan vrij, maar zijn schot belandde op de paal. Kort daarna werd het wel 3-0. Buitink draaide de bal knap in de lange hoek en via de binnenkant van de paal besliste de jonge aanvaller het duel in het voordeel van Jong Vitesse. Het slotakkoord leek voor de bezoekers te zijn. Bosma zorgde met een prachtig afstandsschot voor de Amsterdamse eretreffer: 3-1. In de blessuretijd vielen nog twee doelpunten, toen Koryan zijn tweede en Vitesse’s vierde treffer binnentikte (4-1) en invaller Sutorius in de slotseconde nog een penalty mocht verzilveren: 4-2.

Jong Vitesse vs AFC 4-2 (2-0)
’19 1-0 Buitink; ’23 2-0 Koryan; ’79 3-0 Buitink; ’84 3-1 Bosma; ’90 4-1 Koryan; ’90 4-2 Sutorius