30 juli 2015 In de media

Jeugdig Vitesse in Engeland

Het is een bijzonder gezelschap dat Peter Bosz bij zich heeft in Engeland.

Het is een bijzonder gezelschap dat Peter Bosz bij zich heeft in Engeland. Op de luchthaven van Southampton lijkt een juniorenelftal te arriveren wanneer de selectie van Vitesse voet zet op Engelse bodem. Jeugdiger dan dit kan een eredivisieploeg er niet uit zien.

Gelukkig zitten er ook wat spelers van Chelsea bij. Die jongens hebben in de jeugd al bij Southampton gespeeld en dus schrikt niet iedereen zich een hoedje vanavond in het bomvolle St. Mary’s stadion van de Saints. En gelukkig heeft Vitesse een aanvoerder die, als het om mentaliteit gaat, zijn troepen bij de hand neemt.

Guram Kashia kijkt in Engeland zijn ogen uit. De rode zee van 32.000 stoeltjes die boven het groene biljartlaken in het stadion uitrijzen, doet hem watertanden. Denk ook niet dat de Georgische captain angst heeft voor Graziano Pelle (’Ik vond het heerlijk om in zijn Feyenoord-tijd tegen hem te spelen’), of Dusan Tadic.

Het Engelse mediacircus hoopt in het stadion van Southampton op een paar Chelsea-spelers van Vitesse achter de microfoon bij de officiële UEFA-persconferentie. Die hebben dus pech. Trainer Peter Bosz gaat geen soldaatjes van 18 jaar voor de leeuwen gooien. Hij stuurt zijn luitenant naar voren, die met een stalen gezicht verklaart dat hij zoveel mogelijk aanvallers van Southampton gaat afstoppen en dat hij een groot vertrouwen heeft in het jonge talent om zich heen.

Bosz voegt daar later nog aan toe dat hij alleen maar goede herinneringen heeft als speler aan Engelse tegenstanders. Om de simpele reden dat hij er altijd van won. Hij kan met recht zeggen dat hij in heroïsche Europa Cupwedstrijden met Feyenoord Tottenham Hotspur en Everton uitschakelde. „En zelfs in de voorbereiding wonnen we met 4-2 van Manchester City in Engeland”, vertelt Bosz.

Een beetje bluf kan geen kwaad. De spelers van het financieel machtige Southampton, de broers Koeman en hun rechterhand Sammy Lee hoeven niet bij voorbaat te denken dat er een kat met de staart tussen de benen het veld op komt vanavond.

Toch weten ze bij Vitesse dat de werkelijkheid wel degelijk anders is. Het machtsvertoon van Koemans ploeg tegen FC Groningen en Feyenoord (tweemaal 3-0 met de vingers in de neus) doet het ergste vrezen.

Bosz: „Maar van dit soort wedstrijden worden spelers echt beter. Het is belangrijk dat we als club en als team zulke grote Europese wedstrijden meemaken. Natuurlijk heb je in de eerste ronde liever een tegenstander die je in staat stelt naar de volgende ronde te gaan. Maar je moet als coach en als speler gewoon de voordelen inzien van twee Europese duels tegen een grote Premier League-club.”
 

Hoofdsponsor: