6 februari 2016 In de media

Janssen velt Vitesse met knappe lobgoal

Vitesse is het winnen verleerd. De ploeg van trainer Rob Maas kwam tegen angstgegner AZ voor de vierde keer op rij niet zelf tot scoren en liep daardoor tegen een dure nederlaag aan tegen de concurrent: 1-0.
4-4-2
Maas gooide zijn basisformatie in Alkmaar flink om. Vitesse had niet alleen de voorgaande drie competitieduels niet gewonnen, de Arnhemmers kwamen tijdens die slechte reeks zelf ook niet tot scoren. Alleen PEC-speler Bram van Polen was in die serie met een eigen doelpunt trefzeker geweest voor Vitesse. Bovendien kon trainer Maas tegen de medesubtopper geen beroep doen op de geblesseerde aanvallers Dominic Solanke, Milot Rashica en Renato Ibarra. De coach koos mede daardoor voor een 4-4-2-formatie en had daarbij basisplaatsen voor Lewis Baker en Guram Kashia, die de laatste weken als wisselspeler op flinke steun van het Vitesse-publiek kon rekenen.

Mutaties
De mutaties zouden Vitesse ondanks een aardig begin uiteindelijk niets opleveren. In de eerste helft speelde Valeri Qazaishvili zich prachtig vrij, maar zijn inzet werd knap gekeerd door AZ-doelman Sergio Rochet. Op slag van rust mocht Alireza Jahanbakhsh van dichtbij aanleggen, maar bij die poging hield keeper Eloy Room Vitesse op de been.

Mooie lob
In de tweede helft drong AZ, dat in de laatste twaalf edities in Alkmaar slechts twee keer verloor van Vitesse, meer aan. Vincent Janssen, Markus Henriksen en Dabney dos Santos lieten grote kansen op de openingstreffer liggen. Room blonk daarbij uit, maar de sluitpost van Vitesse werd na ruim een uur spelen alsnog kansloos gelaten door Janssen. De spits van AZ ontdeed zich knap van Arnold Kruiswijk en kroonde zich met een prachtige lob tot matchwinner in het matige duel tussen de subtoppers: 1-0.

Opstelling AZ: Rochet; Opdam (29. Luckassen), Vlaar, Wuytens, Ouwejan; Rienstra, Van Overeem (74. Ortiz), Henriksen; Jahanbakhsh, Janssen, Dos Santos (76. Haye)
Opstelling Vitesse: Room; Kashia, Van der Werff, Kruiswijk, Ota: Yeini, Diks (74. Nathan), Nakamba, Qazaishvili: Baker, Brown (61. Olinik)
Scoreverloop: 62. Janssen 1-0
Gele kaarten: Jahanbakhsh (AZ), Diks (Vitesse)
Scheidsrechter: Nijhuis
 

Tubantia / Foto’s SV

Hoofdsponsor: