14 december 2017 In de media

Impasse rond verkoop stadion GelreDome

Vitesse kan nog niet praten over GelreDome De Provincie Gelderland heft de blokkade voor de koop van GelreDome niet op. Tot onvrede van Vitesse.
De provincie Gelderland en Vitesse zijn in een impasse beland rond GelreDome. Vitesse wil met eigenaar Spes Bona onderhandelen over de koop van het stadion, maar kan dat pas als de provincie een blokkade voor die koop opheft.

Gedeputeerde Jan Markink wil daar niet over praten zolang hij niet weet hoe die koop financieel in elkaar zit.

Lasten omlaag
Vitesse probeert sinds vorige maand opnieuw GelreDome in bezit te krijgen. De club betaalt nu 1,85 miljoen euro huur per jaar voor het stadion. Directeur Joost de Wit denkt dat de huisvestingslasten omlaag kunnen als Vitesse het stadion bezit.

Onderzoek
De provincie vraagt zich af of dat werkelijk het geval is. GelreDome is inmiddels twintig jaar oud en de vraag is of de onderhoudskosten in de komende tijd niet flink hoger zullen worden. Vitesse wil daar een nader onderzoek naar laten doen.

De provincie is in het bezit van een kettingbeding, dat verkoop van het stadion aan Vitesse of een daaraan gelieerde organisatie verbiedt. Daarop staat een boete van 11,3 miljoen euro.

Zinloos
Vitesse wil dat de provincie dat kettingbeding verscheurt. Zolang het op tafel ligt, zijn onderhandelingen met eigenaar Spes Bona zinloos, vindt de club.
Gedeputeerde Staten stellen dat sowieso nog onderzocht moet worden of het opheffen van dat beding niet neerkomt op verboden staatssteun.

De provincie bezit dit kettingbeding omdat ze meebetaalde aan de bouw van GelreDome. Als dit multifunctionele stadion nu toch in handen van Vitesse zou komen, zou dat oneerlijk kunnen zijn tegenover concurrenten.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: