1 maart 2015 In de media

IFAB wil geen videoscheidsrechter, KNVB houdt hoop

Er wordt op korte termijn geen videoscheidsrechter in het voetbal geïntroduceerd.
De International Football Association Board (IFAB), die zich bezig houdt met regelgeving, heeft zich tijdens een vergadering met de FIFA in Noord-Ierland tegenstander getoond van spoedige invoering van het veelbesproken systeem.

De KNVB had aangeboden de videotechnologie te testen in het Nederlands bekertoernooi. ''Het is de grootste beslissing sinds er wordt gevoetbald'', zei FIFA- secretaris Jérôme Valcke. ''Er is geen reden voor haast.''

De IFAB zegt eerst meer informatie te willen vergaren 'voordat een weloverwogen besluit kan worden genomen over zo'n experiment'. Vlak voor het WK in Brazilië had FIFA-voorzitter Sepp Blatter zich verrassend een voorstander getoond van het gebruik van videobewijs. Dat is in onder meer hockey al volkomen ingeburgerd.

De KNVB juicht de komst van een videoscheidsrechter enorm toe. Eerder dit seizoen pleitte arbiter Kevin Blom voor het inzetten van een collega achter een videoscherm, nadat hij per abuis PSV'er Jetro Willems met een directe rode kaart van het veld stuurde. Ook voorzitter Michael van Praag sprak zich uit voor het initiatief.

Reactie KNVB
De bond laat zich door de beslissing van de IFAB niet uit het veld slaan. ''Er is uitvoerig over de video-assistent gediscussieerd en vanuit de Britse leden van de IFAB is er veel lof en steun uitgesproken voor het voorstel van de KNVB. Dus dat is erg positief'', aldus Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB.

''De IFAB gaf aan dat de invoering van een video-assistent een van de belangrijkste beslissingen in het voetbal is en heeft aan de adviescommissies gevraagd hier op een bijeenkomst eind april verder naar te kijken. We hebben er vertrouwen in dat we bij de commissies de ruimte krijgen om onze visie en het voorstel over de video-assistent toe te kunnen lichten. De KNVB is ervan overtuigd dat de video-assistent de toekomst van het voetbal is en gaat door met het aantonen van de toegevoegde waarde van de video-assistent in het voetbal om wedstrijden eerlijker en sportiever te maken.''

Extra pijnlijk is dat uitgerekend op de dag van de keuze van de IFAB bij Manchester United-Sunderland de verkeerde speler van het veld werd gestuurd. Wes Brown kreeg rood van scheidsrechter Roger East, terwijl zijn collega John O'Shea de overtreding op Radamel Falcao beging. Zelfs na overleg met zijn assistenten bleef East bij zijn foute beslissing.

FoxSport

Hoofdsponsor: