8 december 2017 In de media

Fraser richt vizier op de Eredivisie: ‘Nu geen excuses meer’

Vitesse-trainer Henk Fraser is blij dat zijn ploeg het Europa League-avontuur heeft afgesloten met een overwinning. De coach vindt het nu tijd om de Europese lessen in de praktijk te brengen in de Eredivisie.
Dankzij een late goal van Luc Castaignos boekte Vitesse donderdagavond de zo felbegeerde Europese overwinning. OGC Nice ging met 1-0 onderuit. 'Ik denk dat we dat wel verplicht waren richting onze supporters', reageerde Fraser tegenover de camera van RTL. 'Aan de ene kant word ik er wel gelukkig van, we hadden wat goed te maken. Maar het is natuurlijk leuker als je daadwerkelijk ergens om speelt.'

Plaatsing voor de knock-outfase van de Europa League zat er op voorhand al niet meer in voor Vitesse. 'Overwinteren was de ultieme uitdaging, een andere uitdaging was om een bepaald aantal punten te halen. Daar zijn we nog wel bij in de buurt gekomen, maar zo voelt het niet', zei Fraser, die wel blij was met de prestaties van zijn jonge elftal.

'Sommigen moesten er opeens staan. We speelden met vier jongens van achttien, negentien jaar oud. Zij hebben het uitstekend gedaan, voor het was hen een heel goede ervaring.' Op matchwinner Castaignos was Fraser een stuk kritischer. 'Hij had het eerder kunnen beslissen', doelde de trainer op de enorme kans voor de spits op slag van rust. 'Die kans moet er gewoon in', vond Fraser.

'Ik baal ervan dat de Europese campagne erop zit, maar ergens ben ik ook blij dat het klaar is. Tot nu toe hebben we het excuus gehad dat de Europese wedstrijden ons punten kostten in de Eredivisie. Nu zijn er geen excuses meer. We moeten zeker de komende drie duels punten pakken en dan na de winter laten zien dat het anders kan', blikt Fraser vooruit.

'De wedstrijden in de Europa League waren een leerschool. De kwaliteit van de tegenstanders, het niveau en het aantal kansen dat ploegen nodig hebben. We hebben het vaak over effectiviteit. Dat zullen de spelers nu moeten gaan toepassen.'

De Vitesse-coach is ook blij dat zijn ploeg de komende tijd minder de kop van Jut zal zijn. 'Iedereen heeft zich de afgelopen tijd gefocust op Feyenoord en Vitesse in Europa, maar het hele Nederlandse voetbal is weggezakt in Europa. Wij moesten de last dragen voor iets waar we met zijn allen verantwoordelijk zijn', baalde Fraser.

VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: