13 juli 2019 In de media

Eredivisie in gevarenzone

Zet de Europese voetbalbond UEFA de hervormingsplannen door voor een nieuwe Champions League en andere Europese toernooien vanaf 2024, dan is dat een regelrechte aanval op de Eredivisie.
Met veel extra Europese duels in een bijna gesloten circuit worden de Europese bekertoernooien een concurrent van de nationale competities. In geval van de Eredivisie kan het zomaar zijn dat de kampioen van Nederland zich op geen enkele manier kan kwalificeren voor de Champions League.

 Bekijk ook:  KNVB geeft Ceferin excuus Deze ongewenste gang van zaken – geïnitieerd door een verzameling topclubs in Europa (ECA) samen met de UEFA – is voor de KNVB en Eredivisie CV de aanleiding om een stevige brief te sturen naar secretaris-generaal Theo Theodoridis van de UEFA. Daarin worden de plannen afgeschoten.Volgende

De Griek had trouwens om ’feedback’ van de nationale voetbalbonden gevraagd nadat een storm van kritiek losbarstte bij de presentatie van de nieuwe Europese ’formats’ van de UEFA vorige maand in Boedapest. Bijna alle bonden beseffen dat de Europese bekertoernooien op de schop moeten, maar hekelen een gesloten circuit van deelnemers en vinden dat de nationale competities (Eredivisie voor Nederland) de basis moeten blijven voor deelname aan Champions – of Europa League. Tevens staan zij voor gelijkere verdeling van de inkomsten over de drie Europese toernooien (League 1 Champions League – League 2 Europa League – League 3 Europa League 2) vanaf 2024. Verder willen de bonden meer loyaliteit van de grote clubs in de Champions League richting de deelnemers aan de andere League’s om verdere scheefgroei qua inkomsten te voorkomen.

Onzalige voorstellen

„Wij vinden het om twee redenen onzalige voorstellen”, vertelt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, samen met KNVB-directeur Eric Gudde en ECV-directeur Matthijs Manders één van de ondertekenaars. „Een, de nieuwe opzet komt sportieve gelijkheid niet ten goede, terwijl dit juist centraal moet staan. De UEFA moet juist een format bedenken dat de kansen vergroot voor Ajax en PSV om in de Champions League te spelen in plaats van barrières op te werpen waardoor ze bij voorbaat buitenspel worden gezet. Ten faveure van de grote, rijke clubs uit de vier, vijf grote Europese competities.”[De opzet van de Europese voetbalpiramide vanaf 2024.]De opzet van de Europese voetbalpiramide vanaf 2024.

„Twee, de nieuwe opzet zal de nationale competities zoals de Eredivisie en het nationale bekertoernooi verzwakken als de beloning in de vorm van een ticket voor bijvoorbeeld Champions League ontbreekt. Het kan toch niet zo zijn dat Feyenoord Nederlands kampioen wordt, maar niet wordt toegelaten tot de Champions League omdat Ajax een hoger clubcoëfficiënt heeft? Het haalt alle prikkels weg bij de Eredivisie.”

’Europa League’s hangen er een beetje bij’

’Kansen voor iedereen’, zou de slogan moeten zijn rond Europees voetbal. Zo vindt De Jong. „Maar het nieuw format zet juist een reuzenstap richting een gesloten competitie voor een aantal eliteclubs. Want de focus ligt bijna volledig op League 1 (Champions League). League 2 en 3 (Europa League’s) hangen er een beetje bij. Terwijl deelname aan League 2 en 3 voor kleinere competities zoals de Eredivisie juist belangrijk is voor de ontwikkeling van ons voetbal.”

Het stoort de KNVB en Eredivisie CV eveneens dat de UEFA als eerste het format van de Europese toernooien wil bepalen en pas daarna wenst te praten over de verdeling van televisie- en commerciële inkomsten. „Ons voorstel is om alles in een keer beet te pakken en een nieuw totaalplaatje te presenteren. Meedenken met de UEFA en de grote clubs is prima als zij zich solidair tonen met de clubs uit League 2 en 3 en meewerken aan gelijkere verdeling van inkomsten.”

"’De nieuwe opzet komt gelijkheid niet ten goede’"

De UEFA hoopt voor 2020 met een besluit over de nieuwe opzet van de Europese bekertoernooien te komen, maar De Jong wil dat er op de rem wordt getrapt en geen overhaaste beslissingen worden genomen. „De UEFA wil er snel een klap op geven om het tijdig in de markt te zetten. Maar we praten over 2024, de wereld om ons heen verandert zo snel, neem daarom je tijd en ga voor de beste oplossing voor iedereen. En uiteindelijk valt een goed idee heel snel te verkopen. Maar wat de UEFA nu aan ons voorstelt, is onacceptabel.”

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: